Vesti -

Mladima po 200 evra za kulturu

Nemačka 14. juna uvodi takozvanu kulturnu propusnicu, koja će mladima koji ove godine postaju punoletni dotirati po 200 evra za kulturu, saopštila je vlada.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: shutterstock, Fertas
Foto: shutterstock, Fertas

Tim novcem će korisnici moći onlajn da kupuju karte za bioskop, koncerte, pozorište, ali i knjige, muzičke albume ili muzičke instrumente.

Državni podsticaj vredan ukupno 100 miliona evra u početku će važiti za oko 750.000 mladih. Uzor za meru bila je Francuska, gde kulturna propusnica postoji već duže.

Subvencija neće važiti za velike onlajn prodavce poput Amazona, za pružaoce striming platforme poput Netfliksa ili Spotifaja.

Za prijavu, korisnici treba da skinu odgovarajuću aplikaciju i registruju se podacima iz lične karte. Aplikacija je dostupna i strancima sa boravkom u Nemačkoj, a aktivira se podacima iz boravišne dozvole.

Ministarka za kulturu Klaudija Rot je kartu propusnicu opisala kao jedan od centralnih projekata njenog ministarstva u ovoj godini.

To je, prema njenim rečima, signal mladoj generaciji da izađe iz izolacije i usamljenosti u koju su se povukli pod naletom pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.