Biz - B92.net

Milioneri zabrinuti: Trećina bogataša kaže da neće moći da ode u penziju

Milion dolara više nije ono što je bilo. Nestabilna tržišta i inflacija koja nije viđena decenijama uzrokuju da se čak i dobrostojeći osjećaju loše.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Julenochek Shutterstock
Foto: Julenochek Shutterstock

Dok je SAD dom za 24,5 miliona milionera, više od bilo koje druge nacije, 35 odsto njih je reklo da će im samo čudo omogućiti sigurnu penziju, prema istraživanju "Natixis Investment Managers" koje je obuhvatilo 1.617 bogatih ljudi.

Više od polovine, 58 odsto, pomirilo se sa činjenicom da će morati da rade mnogo duže nego što su planirali.

Uobičajeno pravilo za penzionere je da bi trebalo da povuku 4 odsto svog penzionog fonda svake godine, smernica koja možda neće biti dovoljna za većinu milionera.

- Milion se može činiti puno, ali mnogi ljudi se iznenade kada urade matematiku i shvate da je 4 odsto od milion dolara samo 40.000 dolara godišnje - rekao je za CNBC David Goodsell, izvršni direktor "Natixis centra za servis investitorima".

U centru brige bogatih je ubrzanje potrošačkih cena, što smanjuje kupovnu moć.

Oko 55 odsto zaposlenih Amerikanaca kaže da zaostaju u penzijskoj štednji zbog inflacije, a sedam od 10 milionera to takođe doživljava kao pretnju.

I to nije sve: tri četvrtine ispitanika je zabrinuto da će visoki javni dug u budućnosti opterećivati ​​javne finansije. Iako nije svima potrebna javna pomoć za odlazak u penziju, 38 odsto je reklo da neće moći otići u penziju bez nje.

Klizna finansijska tržišta su još jedna briga. Gotovo polovina ispitanih, 42 odsto, izjavilo je da su ovih dana toliko pod stresom zbog tržišta da uopšte izbjegavaju razmišljati o penziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.