Svet

Četvrtak, 07.04.2022.

10:37

Medvedev poredi Zapad sa inkvizicijom: "Još nisu predložili bacanje ruskih biznismena u vatru"

Nekadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev uporedio je sankcije Zapada sa metodama španske inkvizicije, srednjovekovne institucije katoličke crkve, piše RT.

Izvor: vostok.rs

Medvedev poredi Zapad sa inkvizicijom:
Foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Tamna stranica istorije ima jasne paralele sa sankcijama koje su uvedene Rusiji nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini, saopštio je Medvedev.

Prema rečima bivšeg predsednika, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, jedino po čemu se srednjovekovni inkvizitori razlikuju od modernih neprijateljskih zemalja jeste to što Zapad još nije predložio bacanje ruskih biznismena u vatru. Inače, rekao je on, sve inkvizitorske metode su tu, prenosi Vostok.

Od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, Zapad je uveo više sankcija preduzećima, pojedincima i državnim kompanijama. Takođe je zaplenio devizna sredstva Centralne banke Rusije.

"Osnova za optužbe je samo pripadnost `lošoj` državi (Rusiji). Dokazi nisu potrebni, dovoljna je sumnja u 'veštičju' vezu. Svedoci su samo sa strane Velikog inkvizitora, SAD-a i njihovih evropskih sluga. Sporovi strana i konkurentnost u inkvizitorskom procesu nisu dozvoljeni", objasnio je Medvedev.

Međutim, primetio je on, dok u srednjem veku nije bilo načina da "nesrećni” jeretici ulože žalbu na smrtnu kaznu, danas "postoji procedura za žalbu na odluke Velikog inkvizitora”. Štaviše, pravosudni sistemi SAD-a, Velike Britanije i kontinentalne Evrope uživaju "značajan stepen nezavisnosti", rekao je Medvedev, i stoga su u stanju da "isprave grešku inkvizitorskog procesa".

"Naši protivnici, hajde da se razumemo, neprijatelji Rusije, koji tako žestoko traže da 'ponište' rusko vlasništvo nad preduzećima, treba da shvate da će se suočiti sa mnogo tužbi na sudovima. Kako u nacionalnim sudovima SAD i Evrope, tako i u međunarodnim sudovima", upozorio je Medvedev.

On je dodao da će ceo svet posmatrati te procese jer svako, a ne samo Rusija, "može da strada od bezakonja".

Medvedev je završio rekavši da će "u suprotnom pravna nepristrasnost i jednakost svih pred zakonom zauvek nestati u vatri političke mržnje Zapada prema Rusiji" i da će ostati samo "ius ad bellum", "pravo na rat".

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: