Biz - B92.net

Lavrov: "Krađa"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ideju Žozepa Borelja da zamrznuta sredstva Ruske Federacije prebaci u Ukrajinu nazvao krađom.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

Naime, ranije se šef diplomatije EU Žozep Borelj zalagao za korišćenje zamrznutih ruskih zlatnih i deviznih rezervi za obnovu Ukrajine.

EU više nema svoju spoljnu politiku, ona je u potpunosti solidarna sa politikom Sjedinjenih Država, napomenuo je šef ruskog MIP-a, prenose ruski mediji.

On je primetio da Zapadu takvi postupci već postaju navika, prenela je agencija RIA Novosti. Lavrov je kao primer pomenuo situaciju sa zamrzavanjem avganistanskih sredstava, koje zapadne zemlje žele da iskoriste ne za potrebe naroda Avganistana, već za namene mimo obnove zemlje.

Zamenik Lavrova Aleksandar Gruško je predlog Borelja nazvao nezakonitim, navodeći da bi takav potez uticao na ceo globalni finansijski sistem i da bi skupo koštao same Evropljane.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak na Moskvu,a mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine.

Prema rečima ministra finansija Antona Siluanova, reč je o oko 300 milijardi dolara, što je polovina zlatnih i deviznih rezervi. Rusija je preduzela kontramere i posebno zabranila stranim investitorima da povlače novac iz njenog finansijskog sistema. Prema nekim procenama, reč je o više od 500 milijardi dolara.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je juče da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata.

On je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi bilo logično da EU uradi isto što su SAD uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.