Svet

Utorak, 14.03.2023.

15:43

Kredi Svis sledeća?

Finansijski stručnjak sa Vol strita Robert Kijosaki tvrdi da je švajcarska banka "Kredi Svis" (Credit Suisse) sledeća finansijska institucija kojoj preti krah.

Izvor: Tanjug

Kredi Svis sledeća?
EPA/WALTER BIERI

Kijosaki je poznat javnosti po tome što je predvideo propast američke banke Leman Braders (Lehman Brothers) 2008. godine.

On je svoje najnovije predviđanje izneo samo nekoliko sati pre nego što je ova banka iz Švajcarske priznala da ima "finansijske poteškoće".

Prošle nedelje američki regulatori su zatvorili Banku Silicijumske doline (SVB) u petak i zaplenili njene depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD još od finansijske krize 2008. godine.

Nakon toga, regulatorne vlasti zatvorile su i Signačer banku (Signature Bank) sa sedištem u Njujorku.

Govoreći u emisiji "Cavuto: Coast to Coast", na Foks biznis kanalu, Kijasoki je rekao:

"Trenutni problemi i propast na tržištu obveznica govore o tome da može doći do propasti banke 'Kredi Svis', jer smo imali sličnu situaciju sa bankom 'Leman Braders'."

Regulatori "Kredi Svisa" su primetili finansijske probleme prilikom unutrašnje kontrole finansijskih izveštaja, ali oni smatraju da novonastala situacija neće uticati da klijenti napuste banku.

Akcije te banke pale su za 5 odsto na ranom trgovanju, nakon što je banka objavila godišnji finansijski izveštaj u kojem je otkrila gubitak od 8 milijardi dolara u 2022. godini.

"Kredi Svis", inače osmi najveći investicioni bankarski sistem na svetu, za "slabosti" u izveštaju okrivio je "neuspeh da prati i održi efikasnu promenu procene rizika radi identifikovanja i analiziranja rizika od materijalnog značaja".

Pročitajte više:

Bajden nije umirio berze: Akcije banaka potonule

Kolaps moćne američke banke uzdrmao svetske berze

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

A u Evropi – preokret: Rusija pretekla SAD

Evropski uvoz gasa iz Rusije u maju je prestigao isporuke iz SAD po prvi put u skoro dve godine, uprkos naporima EU da se odvikne od ruskih fosilnih goriva nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine.

13:54

24.6.2024.

1 d

Svet

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

14:44

25.6.2024.

6 h

Podeli: