Vesti -

Kredi Svis sledeća?

Finansijski stručnjak sa Vol strita Robert Kijosaki tvrdi da je švajcarska banka "Kredi Svis" (Credit Suisse) sledeća finansijska institucija kojoj preti krah.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/WALTER BIERI
EPA/WALTER BIERI

Kijosaki je poznat javnosti po tome što je predvideo propast američke banke Leman Braders (Lehman Brothers) 2008. godine.

On je svoje najnovije predviđanje izneo samo nekoliko sati pre nego što je ova banka iz Švajcarske priznala da ima "finansijske poteškoće".

Prošle nedelje američki regulatori su zatvorili Banku Silicijumske doline (SVB) u petak i zaplenili njene depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD još od finansijske krize 2008. godine.

Nakon toga, regulatorne vlasti zatvorile su i Signačer banku (Signature Bank) sa sedištem u Njujorku.

Govoreći u emisiji "Cavuto: Coast to Coast", na Foks biznis kanalu, Kijasoki je rekao:

"Trenutni problemi i propast na tržištu obveznica govore o tome da može doći do propasti banke 'Kredi Svis', jer smo imali sličnu situaciju sa bankom 'Leman Braders'."

Regulatori "Kredi Svisa" su primetili finansijske probleme prilikom unutrašnje kontrole finansijskih izveštaja, ali oni smatraju da novonastala situacija neće uticati da klijenti napuste banku.

Akcije te banke pale su za 5 odsto na ranom trgovanju, nakon što je banka objavila godišnji finansijski izveštaj u kojem je otkrila gubitak od 8 milijardi dolara u 2022. godini.

"Kredi Svis", inače osmi najveći investicioni bankarski sistem na svetu, za "slabosti" u izveštaju okrivio je "neuspeh da prati i održi efikasnu promenu procene rizika radi identifikovanja i analiziranja rizika od materijalnog značaja".

Pročitajte više:

Bajden nije umirio berze: Akcije banaka potonule

Kolaps moćne američke banke uzdrmao svetske berze

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.