Svet

Utorak, 27.02.2024.

19:42

Kina odustaje od osvajanja Evrope?

Pre deceniju, Evropljani su brinuli da će kineski investitori pokupovati svu industriju. To je, međutim izostalo, ne samo zbog poltitičke napetosti.

Izvor: DPA

Kina odustaje od osvajanja Evrope?
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey

Kineske kompanije su prošle godine u Evropi preuzele 119 domaćih, 20 manje nego prethodne i skoro 200 manje nego rekordne 2016. i dvadesetak manje nego 2022.

Ukupno kinesko ulaganje od oko dve milijarde dolara nije dobacilo ni polovinu onoga iz prethodne godine, navode konsultanti Ernst & Young (EY) u studiji predstavljenoj u utorak. Na vrhuncu kineskog investicionog buma 2016. godine, ulaganja su bila blizu 86 milijardi, piše dpa.

Radi se o procenama, jer detalji većine kineskih akvizicija ostaju nepoznati, ali izvesno je da i broj akvizicija i ukupna vrednost ulaganja neprekidno padaju od 2017.

Eksperti to objašnjavaju zaokretom u Pekingu, gde vlast godinama usporava odliv kapitala u inostranstvo. Naravno, u međuvremenu je i rasla napetost između Kine i Zapada. Konačno, i sama kineska privreda je izgubila na tempu rasta.

Nemačka, Švajcarska i Austrija iskaču iz evropskog trenda, jer u tim zemljama je broj kineskih akvizicija prošle godine bio u usponu. U Nemačkoj, 28 preuzimanja za 202 miliona dolara je bio dvostruko veći nego 2022 - ali to je opet najmanje od 2010.

U Švajcarskoj, kineska preduzeća su prošle godine kupila šest domaćih, posle tri u 2022. U Austriji, to se udvostručilo posle samo jedne akvizicije u prethodnoj godini.

Brojke ne uključuju rizična kineska ulaganja u domaće startapove.

Mada je druga privreda na svetu, Kina nije među velikim igračima u korporativnim ulaganjima u Nemačkoj. Prošle godine je bila deveta, iza i Švajcarske, Austrije i Luksemburga.

Američke kompanije su bile prve na rang-listi, sa 225 preuzimanja.

Ekspert EY za Kinu Sun Ji silazni trend pre svega pripisuje rastućem političkom nepoverenju na koje kineske firme naleću u Evropi i na Zapadu.

"Potencijalni kineski investitori vrlo pažljivo proveravaju može li izbor kandidata za preuzimanje da pokrene otpor vlasti i javnosti", rekla je.

Prema njenoj proceni, kineske kompanije će u narednih nekoliko godina pre ulagati u gradnju sopstvenih pogona u Evropi, nego što će se odlučiti na neku veću akviziju postojećeg.

Kineskim proizvođačima automobila i baterija posebno su zanimljive Mađarska, Španija, Francuska i zemlje severne Evrope jer nude atraktivne subvencije, brzo odobravanje projekata i jeftinu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: