Jednu zemlju čeka šok? Cena struje bi mogla da poraste i do 20 odsto

Poljaci će u petak doživeti ozbiljan šok kada regulator energije otkrije koliko će platiti za gas i struju sledeće godine, piše Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2021.

16:55

Jednu zemlju čeka šok? Cena struje bi mogla da poraste i do 20 odsto
Foto: narai chal/Shutterstock

Nadzorni organ bi mogao da poveća cene gasa za grejanje čak 40 odsto, a račune za struju za 20 odsto, preneo je Radiozet.pl.

Rast potrošačkih cena razbesneo je javnost, a pokrenut je pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je ovim povodom da određena odgovornost leži na Evrospkoj uniji i njenom nastojanju ka čistijim izvorima energije, prenose Novosti.

Podsećanja radi, i u drugim zemljama Evrope vlada haos na tržištu po pitanju cena energenata. Kapacitet skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj pao je ispod 60 odsto prvi put u poslednjih nekoliko godina, što znači da je dostigao istorijski minimum, a što je potvrdio i Sebastijan Bleške, izvršni direktor nemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa INES.

Električna energija u Nemačkoj za narednu godinu skočila je za više od 10% posto je EDF ove nedelje trebalo da zatvori dva reaktora u svojoj nuklearnoj elektrani "Chooz" i produži zastoje dve jedinice na lokaciji "Civauk" do proleća nakon dogovora da se sigurnosni regulator zameni neispravne cevi. Objekti čine skoro 10% francuskih nuklearnih kapaciteta.

I domaćinstva u Velikoj Britaniji bi mogla da se suoče sa povećanjem računa za energiju svaka tri meseca u skladu sa predlozima za reviziju gornje granice cena.

Da su cene gasa "podivljale" govori i činjenica da su Gaspromovi prihodi od izvoza gasa su se više nego udvostručili od janara do kraja oktobra 2021. u odnosu na isti period prošle godine, i iznosili su 39,58 milijardi dolara, prema podacima ruske Federalne uprave carina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: