Grčka planira da migrantima daje trogodišnje dozvole i reši manjak radne snage

Grčki poslanici trebalo bi danas kasno da glasaju o zakonu koji migrantima omogućava dobijanje trogodišnje boravišne i radne dozvole.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2023.

19:12

Grčka planira da migrantima daje trogodišnje dozvole i reši manjak radne snage
Ilustracija: Shutterstock/Andreas Prott

Takva odluka bila bi jedan od načina za rešavanje nedostatka radne snage u vitalnim sektorima privrede, preneo je Rojters.

Prema predlogu grčke vlade, migranti i tražioci azila koji u zemlji žive najmanje tri godine, nemaju krivični dosije i ponuđen im je posao, mogu da podnesu zahtev za novu boravišnu dozvolu do decembra 2024.

Rojters navodi da stranka premijera Kirijakosa Micotakisa Nova demokratija kontroliše 158 poslaničkih mesta u parlamentu od ukupno 300 i očekivano je da će predlog zakona večeras da bude usvojen. Procenjuje se da će 30.000 ljudi, mnogi od njih iz Albanije, Gruzije, Pakistana i Filipina, verovatno podneti zahtev za novu vrstu dozvole, rekli su zvaničnici ministarstva za migracije. Rojters napominje da je Grčka neka vrsta ulazne kapije u Evropsku uniju za hiljade migranata i tražilaca azila sa Bliskog istoka, Azije i istočne Evrope, a mnogi od njih su završili, radeći na crno, u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i turizam.

Grčka je, poput mnogih evropskih zemalja, takođe bila pogođena egzodusom radne snage tokom pandemije kovida, nakon koje se mnogi građani nikada nisu vratili. Konzervativna vlada, koja je ponovo izabrana u junu i koja je pooštrila politiku Grčke za suzbijanje migracija angažovanjem više graničnih straža i povećanjem patrola, procenjuje da otprilike 300.000 migranata bez dokumenata trenutno živi u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: