Svet

Nedelja, 26.11.2023.

08:08

Grci obustavili prevoz ruske nafte

Grupa velikih grčkih brodara obustavila je prevoz ruske nafte kako bi izbjegla američke sankcije, rekla su četiri trgovca što su potvrdili podaci o otpremi.

Izvor: SEEbiz

Grci obustavili prevoz ruske nafte
Ilustracija: Depositphotos/Iurii

Minerva Marine, Thenamaris i TMS Tankers već nekoliko sedmica ne transportuju naftu iz Rusije, tvrde trgovci.

Thenamaris je saopštio da ne komentariše komercijalna pitanja, a Minerva Marine i TMS Tankers nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu navode neimenovanih izvora, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Od septembra, odnosno oktobra, tri brodara prihvatala su sve manje ruske nafte, prema trgovcima i podacima brodskih agenata, a u novembru su otklonili zahteve za najmom tankera, rekli su trgovci koji su prethodno s njima sarađivali.

Povlačenje grčkih brodara nadovezalo se na stroži američki režim sankcija prevoznicima i osiguravaocima koji servisiraju rusku naftu skuplju od 60 dolara, prema dogovoru grupe velikih ekonomija G7.

Cenovni limit uveden je kako bi se smanjili prihodi Rusije za finansiranje rata u Ukrajini.

Sredinom oktobra američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije firmi Ice Pearl Navigation SA sa sedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus, i Lumber Marine SA sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre.

Mesec kasnije ministarstvo je na popis uvrstilo još tri kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated, i tri broda u njihovom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: