Svet

Subota, 02.12.2023.

13:56

Finci odlaze iz zemlje: "Ova država nudi sigurnost"

Ako pričamo o visokom standardu, ali i kvalitetnom odgajanju dece i stvaranju porodice – Norveška je uvek na vrhu liste superiornih zemalja.

Izvor: Biznisinfo.ba

Finci odlaze iz zemlje:
Foto: shutterstock, Prostock-studio

Naprednija je i od Švedske i od Danske, koje zajedno sa Norveškom čine ultrabogat "trio" severne Evrope, a takođe odskače i od Finske.

Pritom, nisu samo Balkanci i građani manje razvijenih zemalja ti koji prepoznaju benefite Norveške – sve je više Finaca koji se sada sele u Norvešku u potrazi za boljom zaradom.

Prema aktuelnim podacima, zaključno sa drugim kvartalom 2023, prosečna zarada u Norveškoj iznosi 54.000 kruna mesečno, odnosno oko 4.650 evra.

Ranije, njihova destinacija bila bi Švedska, ali to više nije slučaj, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara, prenose Nezavisne novine.

Migracija Finaca u Norvešku, gde se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi, uglavnom je bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gde bi se godišnje preselilo do 2.000 finskih državljana.

Međutim, "sada je njima Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata", navodi se u saopštenju koje je prenela finska agencija STT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: