Finansijski bezizlazna pozicija: Nemačke bolnice traže pomoć

Nemačke bolnice se suočavaju sa dramatično većim računima kada im isteknu važeći ugovori sa distributerima gasa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2022.

19:05

Finansijski bezizlazna pozicija: Nemačke bolnice traže pomoć
Ilustracija: Shutterstock/hxdbzxy

Pošto niti mogu da isključe grejanje, niti da poskupljenje preliju na pacijente, od vlade zahtevaju hitne mere.

Predsednik Nemačke asocijacije bolnica Gerald Gas je u utorak upozorio da će klinike čiji ugovori za gas ističu krajem godine od 2023. morati da plaćaju barem utrostručene račune.

Za klinike sa više od 600 kreveta to može da znači povećanje troška za gas sa 800.000 na skoro 2,5 miliona evra godišnje, rekao je Gas, prenosi DPA.

Za razliku od domaćinstava, privrede i državne administracije, pune bolnice ne mogu da štede obaranjem temperature ili isključivanjem radijatora u pojedinim prostorijama, objasnio je Gas.

Istovremeno, ne mogu ni veću cenu energenata, hrane i tehnike da prebace na potrošače.

Zato, rekao je Gas, savezne i pokrajinske vlasti pod hitno treba da dogovore mere za inflatornu amortizaciju troškova bolnica.

Povećanje paušala koji bolnice dobijaju za svaku intervenciju sada ne može da raste za više od 2,32 odsto godišnje, što je zaostatak iz vremena kada je stopa inflacije ostajala u tom okviru.

To, međutim, nije sve. Gas je upozorio da bolnice zavise od brojnih spoljnih usluga, na primer od firmi koje peru posteljinu: "Ako one odu, bolnice će za nekoliko dana biti u velikom problemu".

Gas se požalio i na zastoj ulaganja u bolničke objekte i tehniku. Prema njegovim rečima, ulaganje u bolnice znatno je ispod neophodnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: