FED odlučio: Zabranjeno

Američke Federalne rezerve (FED) odobrile su amandman na uredbu kojom se visokim zvaničnicima zabranjuje da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2022.

11:21

FED odlučio: Zabranjeno
Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

Prema dopunjenoj uredbi, visoki zvaničnici FED-a neće moći da kupuju, poseduju ili prodaju individualne akcije, obveznice i druge državne hartije od vrednosti, finansijske derivate, strane valute, sirovine, sektorske fondove i kriptovalute, prenosi Raša tudej.

Pre amandmana, ova uredba, koja je najavljena u oktobru, nije tada obuhvatala kriptovalute. Prema saopštenju Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), većina ograničenja će stupiti na snagu 1. maja.

Zabrana se odnosi na čanove FOMC-a, na predsednike regionalnih filijala FED-a i brojne druge zvaničnike, uključujući šefove zaposlenih, menadžere za trgovinu obveznicama i zaposlene u FED-u koji prisustvuju sastancima odbora za monetarnu politiku. Takođe se odnosi na supružnike i decu zaposlenih.

FBI formira novu jedinicu zbog kriptovaluta

Mada će se na početku ovaj propis primjenjivati samo na visoko osoblje FED-a, centralna banka je navela da očekuje da on na kraju obuhvati sve zaposlene.

Zabrana je usledila nakon prošlogodišnje javne polemike izazvane izveštajima da je nekoliko zvaničnika centralne banke trgovalo akcijama i berzanskim fondovima uoči donošenja FED-ovih mera za održavanje ekonomije na površini tokom krize zbog pandemije kovida 19.

Uredba "ima za cilj da učvrsti poverenje javnosti u nepristrasnost i integritet rada (FED-a) sprečavajući čak i mogućnost pojave bilo kakvog sukoba interesa", navodi se u saopštenju FOMC-a.

Stigla nova prognoza: Bliži se sudnji dan za bitkoin?

Shodno ovoj zabrani, zvaničnici koji trenutno imaju ulaganja na berzi imaće godinu dana da izađu iz tih investicija. Štaviše, funkcioneri koji nameravaju da ulože u neku imovinu na berzi moraće o tome da obaveste FOMC čak 45 dana unapred i da ne otuđuju tu imovinu u narednih najmanje godinu dana.

Kongres, takođe, priprema zasebno meru kojom će se članovima zakonodavne vlasti zabraniti posedovanje individualnih akcija, ali zvanično ta regulativa još uvek nije objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: