Erdogan smenio glavnog statističara jer je objavio kolika je inflacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je čelnika nacionalne statističke agencije Saita Erdala Dindžera posle objavljivanja podataka o inflaciji.

Svet

Izvor: RTS

Subota, 29.01.2022.

11:45

Erdogan smenio glavnog statističara jer je objavio kolika je inflacija
Foto: Epa/STR

Šef Nacionalnog zavoda za statistiku Sait Erdal Dindžer našao se na meti kritika, pošto je početkom januara objavio podatke prema kojima je godišnja stopa inflacije iznosila 36,1 odsto.

To je najviši nivo inflacije u Turskoj u poslednjih 19 godina.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da će kamatne stope u toj zemlji biti snižene i da će kao rezultat toga inflacija pasti.

Valutna kriza podstaknuta potezom centralne banke da smanji stope za 500 baznih poena od septembra, kao deo ekonomskog modela koji je osmislio Erdogan, dovela je do toga da je inflacija u decembaru porasla na najviši nivo tokom Erdoganove 19-godišnje vladavine, preneo je Rojters.

Kako je pokazala anketa koju je britanska novinska agencija sprovela juče, očekuje se da će u januaru inflacija dostići skoro 20-godišnji maksimum od 47 odsto.

"Znate za moju bitku sa kamatama. Snižavamo kamate i snizićemo ih. Znajte da će i inflacija tada pasti, ona će još više pasti", rekao je Erdogan pristalicama u crnomorskoj provinciji Giresun.

"Kurs će se stabilizovati i inflacija će pasti, padaće i cene, sve je to prolazno", istakao je predsednik Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: