Era dronova: Jeftina turska letelica gospodari bojištima

Ukrajina je 2019. kupila 12 bajraktara TB2, potom još šest, a onda je dogovorila proizvodnju još 48 dronova na svojoj teritoriji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2022.

12:07

Era dronova: Jeftina turska letelica gospodari bojištima
Foto: Shutterstock/hikrcn

Cena bajraktara TB2 je od milion do dva miliona dolara, neuporedivo s cenom jednog aviona ili, što je bolje za poređenje, vojnog helikoptera, koji košta od 15 miliona dolara naviše.

Turska kompanija Bajkar verovatno bi bila poznata samo njenim radnicima i širem krugu porodica da nije proizvoda koji je postao zloglasno oružje u novim konfliktima.

U nizu dronova bajraktar, od koji su neki i izviđački, TB2 postao je smrtonosni komad vojnog hardvera.

Karakteristike

Letelica dugačka samo 6,5 metara, s rasponom krila od 12 metara te klipnim motorom od 100 konjskih snaga ima sposobnost da uništi vojnu silu, a da zbog svog malog radarskog otiska uglavnom prolazi neprimećena.

Brzina krstarenja bajraktara je samo 130 kilometara na sat, maksimalna brzina mu je 220 kilometara na čas, a sposoban je da nosi niz ubojitih sredstava iz turskog arsenala, od MAM preciznih bombi, L-UMTAS raketa dugog dometa, laserski navođenih raketa TUBITAK-SAGE Bozok… Bajraktar TB2 uglavnom leti na visini od 5.000 metara. U vazduhu može da bude do 24 sata. Ima relativno malu nosivost od 150 kilograma, ali više se i ne može očekivati, s obzirom na snagu motora i veličinu drona. Turci tvrde da se dronovi ne mogu upotrebljavati protiv njihove vojske, odnosno da je u dronove instalirana funkcija koja onemogućuje njihov rad u napadu na turske ciljeve, takozvani kill switch, kojim se upravlja daljinski. Kažu Turci da bi svako raskopavanje drona ili softversko traženje te funkcije rezultiralo velikom štetom i da bi dron bio neupotrebljiv, piše portal HAK revija.

Dokazan u praksi

Bajraktar je prvi put devastirao sirijske vojne snage 2020, kada su im Turci uništili 73 vojna vozila, a njegova najpoznatija primena dosad bila je u ratu za Nagorno Karabah kada je azerbejdžanska vojska uništila brojne jermenske tenkove, vojna vozila, artiljeriju i delove vazdušne odbrane.

Ukrajina je 2019. kupila 12 bajraktara TB2, a potom još 6 pa je dogovorila proizvodnju još 48 dronova na svom području. Danas je u ratu s Rusijom TB2 jedno od najvažnijih taktičkih oružja ukrajinske vojske, koje nanosi teške gubitke ruskim vojnim snagama.

Cena bajraktara TB2 je od milion do dva miliona dolara, što je neuporedivo s cenom jednog aviona ili, što je bolje za poređenje, vojnog helikoptera koji košta od 15 miliona dolara naviše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

23 h

Podeli: