EK dopunila smernice za plaćanje ruskog gasa bez kršenja sankcija

Evropska komisija potvrdila je danas u ažuriranim smernicama da kompanije iz Evropske unije mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija bloka protiv Rusije.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2022.

15:41

EK dopunila smernice za plaćanje ruskog gasa bez kršenja sankcija
Foto: Dmitry Naumov/Shutterstock

U dopunjenom uputstvu, koje je distribuirano članicama EU, Komisija je potvrdila raniji stav da sankcije ne sprečavaju kompanije da otvore račune u za to utvrđenoj banci, da mogu da plaćaju ruski gas sve dok to čine u valuti predviđenoj postojećim ugovorima i da izveste da je transakcija završena kada na račun deponuju sredstva u valuti plaćanja, prenosi Rojters.

Skoro svi ugovori o kupovini ruskog gasa koje kompanije iz EU imaju sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom su u evrima ili dolarima.

Rusija je prošlog meseca prekinula isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile da ispune zahteve Moskve za plaćanje u rubljama. Nekoliko vlada EU i velikih evropskih uvoznika zatražilo je detaljnije pojašnjenje od Brisela o tome da li mogu da nastave da kupuju ruski gas za grejanje domaćinstava, za proizvodnju struje i za poslovne aktivnosti fabrika širom Evrope.

Kompanije treba da daju "jasnu izjavu" da kada izvrše plaćanje u evrima ili dolarima, smatraju da su njihove obaveze prema postojećim ugovorima izvršene, navodi se u uputstvu.

Deponovanjem sredstava u valuti predviđenoj ugovorima kompanije nemaju više nikakve dodatne radnje sa njihove strane vezano za plaćanje, čime se izbegava da budu umešane u poslove s ruskom centralnom bankom, koja je pod sankcijama, i koja je mogući učesnik u konvertovanju evra odnosno dolara u rublje, navodi se u smernicama.

U ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina precizira se da će se transakcije smatrati završenim tek nakon što strana valuta bude konvertovana u rublje.

Iz EK nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: