"Dvostruka pljačka": Cene u Nemačkoj rastu - gramaža pada

U Nemačkoj potrošačke cene konstantno rastu, ali čini se da se količina u pakovanjima proizvoda smanjila.

Svet

Izvor: Index

Ponedeljak, 16.05.2022.

10:57

Ilustracija: Denys Kurbatov/Shutterstock

Nemački Bild piše da, osim što brojni proizvodi poskupljuju, smanjuje im se i gramaža.

To znači da kupci sada plate više za manje. "Potrošači su zapravo dvaput opljačkani", upozoravaju iz nemačkih potrošačkih centara, prenosi Index.

Smanjuju gramažu i koriste jeftinije sastojke

Ekonomista Gunter Šnabl sa Univerziteta u Lajpcigu navodi da proizvođači pokušavaju da sakriju inflaciju pa da zato nude manju gramažu u pakovanjima. Upozorava potrošače da obrate pažnju na gramažu.

"Veliki broj proizvođača koristi jeftinije sastojke, menja recepte i smanjuje kvalitet proizvoda. Potrošači će to još teže prepoznati", rekao je ekonomista Šnabl za Bild. Naveo je i jedan primer pa rekao da se u čokoladnim proizvodima koristi više mleka u prahu nego kakaa.

Bild je napisao nekoliko primera proizvoda kojima je veća cena, a gramaža manja. Jedan od njih je Pringls čips koji je pre koštao 2,59 evra i imao 200 grama, a sada košta 2,79 evra za 185 grama. U pakovanju tableta za mašine za pranje sudova Somat klasik sada se nalazi samo 77 tableta dok ih je pre bilo 82.

U hrani za mačke marke Šeba sada je 66 grama hrane umesto 80, a cena je ostala ista i iznosi 99 centi. Proizvođač je veću cenu opravdao "kompletno drugačijim receptom".

Cena Mikana topljenog sira bila je 1,99 evra dok sada košta 2,29 evra. Pritom, pakovanje je manje za 10 grama, piše Bild.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: