Svet

Ponedeljak, 11.07.2022.

15:16

Dobijaju 70 odsto manje gasa: Ugroženo punjenje skladišta

Ruski Gasprom, usled početka remonta na gasovodu Severni tok 1, smanjio je dodatno isporuke gasa Austriji.

Izvor: Tanjug, B92.net

Dobijaju 70 odsto manje gasa: Ugroženo punjenje skladišta
Ilustracija, foto: Shutterstock/Alexander Chizhenok

OMV danas dobija za oko 70 odsto manje gasa nego što je dogovoreno, saopštio je portparol austrijskog naftnog koncerna Andreas Rinofner agenciji APA.

Sredinom juna Gasprom je već smanjio isporuke za oko 50 odsto, a sada je sprovedeno dalje smanjenje od 20 odsto.

Rinofner kaže da je neizvesno da li je moguće punjenje skladišta gasa, i da to zavisi od dnevne potrošnje, kao i kupovine gasa na tržištu.

Austrija se uglavnom snabdeva preko gasovoda koji ide preko Ukrajine, ali je ministarka energije Leonore Gevesler i pored te činjenice već izrazila očekivanje da bi Austriji mogla biti smanjenja isporuka zbog remonta Severnog toka 1.

U Italiji isporuke smanjene za trećinu

Energetska kompanija Eni saopštila je u ponedeljak da je ruski Gasprom dodatno smanjio isporuku prirodnog gasa Italiji, pošto počinju planirani radovi na održavanju gasovoda Severni tok 1, prenosi RT.

"Gasprom je najavio da će danas Eni isporučivati gas od oko 21 milion kubnih metara dnevno, dok je prosek poslednjih dana bio oko 32 miliona kubnih metara dnevno", navodi se u saopštenju Enija.

Ovo će dodatno smanjiti isporuke gasa koje su već prepolovljene od sredine juna.

Gasprom je u ponedeljak obustavio dotok prirodnog gasa u EU preko gasovoda Severni tok 1 zbog planiranih radova na održavanju. Zaustavljanje će trajati do 21. jula. Za to vreme prestaće svi tokovi gasa kroz gasovod. Operater je istakao da su popravke zakazane i dogovorene sa svim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Svet

Rusija potpisala: "Ovo je naša ruta godinu dana"

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom je potpisala memorandum o razumevanju sa kineskom brodarskom kompanijom za uspostavljanje celogodišnje kontejnerske linije između dve zemlje preko arktičkog Severnog morskog puta (NSR).

8:12

7.6.2024.

1 d

Podeli: