Vesti -

Čeka se Amerika... U suprotnom – šok

Cene nafte mogle bi da se kreću i do 150 dolara po barelu, ako SAD ne pojačaju svoje napore u proizvodnji, upozoravaju sa tržišta.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/RachenStocker
Ilustracija: Shutterstock/RachenStocker

"Jednom kada proizvodnja sirove nafte u Permskom basenu dostigne vrhunac bez novih izvora koji se pojavljuju na mreži, onda bi smanjenje ponude moglo da uzrokuje cene nafte od 120 do 150 dolara", rekao je izvršni direktor Continental Resourcesa Dag Laver za Blumberg TV, prenosi Investitor.

"To će izazvati šok kroz sistem", upozorio je on na marginama američkog samita o energetskoj sigurnosti u Oklahoma Sitiju. Osim ako novo bušenje ne počne, "imaćemo jak pritisak na cene".

Američka sirova nafta trenutno se kreće oko granice od 90 dolara jer je smanjenje proizvodnje grupe OPEK+ izazvalo nagli rast poslednjih meseci.

Za sada se smatra da američka proizvodnja nafte ostaje snažna, a Rystad Energy je u četvrtom tromesečju procenjuje na 13 miliona barela dnevno, a Međunarodna agencija za energiju (IEA) prepoznaje SAD kao vodeću silu proizvodnje izvan OPEK+ u narednim godinama.

Ipak, neki komentatori američkog tržišta su rast cena označili kao glavnu brigu za ekonomiju, a troškovi goriva doprinose inflatornom pritisku, piše Biznis insajder.

JP Morgan je prošle nedelje upozorio da bi cene nafte mogle ponovo da skoče na trocifrene vrednosti ako se snabdevanje stavi pod dodatni pritisak i da bi nafta po ceni od 120 dolara po barelu imala strašne posledice.

"Procenjujemo da bi globalna ekonomija u narednom tromesečju usporila do skorog zastoja, i to bi u potpunosti moglo da se pripiše smanjenju ponude", rekli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.