Bajraktar sredstvo pritiska: Zašto Turska prodaje oružje protivniku Rusije?

Turska prodaje bespilotne letelice Ukrajini kako bi dobila instrumente pritiska na Rusiju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2021.

21:36

Bajraktar sredstvo pritiska: Zašto Turska prodaje oružje protivniku Rusije?
Foto: Shutterstock/hikrcn

To je u intervjuu magazinu "Defense News" izjavio turski analitičar i profesor Univerziteta u Izmiru Sitki Egeli.

"Isporuke Kijevu napredne vojne opreme daje Ankari retku polugu uticaja u kompleksnim i napetim odnosima sa Moskvom", rekao je ekspert.

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Turske se mogu okarakterisati kao "asimetrična uzajamna zavisnost gde Rusija ima ozbiljnu korist". Po mišljenju profesora, u svojim odnosima sa Ankarom Moskva se ponaša sve samouverenije, zato turske vlasti moraju da koriste svaku mogućnost.

On je naglasio da ruska vojska danas ima značajnu prednost u odnosu na ukrajinsku vojsku, ali ako se promeni ta ravnoteža uz pomoć turskih isporuka oružja, to bi postalo prelomni momenat u odnosima sa Moskvom.

Ministarstvo odbrane Ukrajine i turska kompanija "bajraktar" potpisali su juče memorandum o izgradnji zajedničkog centra za servisiranje i modernizaciju dronova, nedaleko od Kijeva, podseća Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: