Isključuju ih sa američkog tržišta: Kineski lanac falsifikovao izveštaje o prometu

Nasdak berza je obavestila kinesku firmu Lakin kofi da planira njeno isključenje sa američkog tržišta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2020.

17:55

Isključuju ih sa američkog tržišta: Kineski lanac falsifikovao izveštaje o prometu
Foto: Depositphotos, Kolobsek

Pre mesec dana otkriveno je da je jedan direktor tog kineskog lanca kafeterija falsifikovao izveštaje o prometu.

Nasdak ovim potezom apostofira obnovu svoje usredsređenosti na standarde oditovanja kompanija kojima se trguje na toj berzi, prenosi Rojters.

Lakin je početkom aprila otkrio da je njegov glavni operativni direktor Ðijan Lju sa saradnicima krivotvorio podatke o prodaji u prošloj godini u iznosu od čak 2,2 milijarde juana (310 miliona dolara), nakon čega su svi suspendovani, a kompanija trenutno sprovodi istragu.

Falsifikovani podaci odgovaraju iznosu od oko 40 procenata Lakinove godišnje prodaje koju su projektovali analitičari, prema podacima Refinitiv IBES-a.

U obaveštenju o delistiranju Nasdak je istakao zabrinutost za javni interes, do čega su doveli krivotvoreni podaci o transakcijama i Lakinov propust da informiše javnost o činjenicama, potvrdila je kineska kompanija za Rojters.

Lakin namerava da pokrene postupak protiv isključenja sa berze pred Nasdakovim arbitražnim većem i ostaće listiran do konačnog ishoda tog postupka, najverovatnije u naredna dva meseca.

Osnovan u junu 2017. godine, Lakin, rival Starbaksu u Kini, imao je prošle godine jedan od najuspešnijih debija među kineskim kompanijama na američkoj berzi, privukavši interesovanje istaknutih američkih investitora, među kojima i fondove koji ulažu dugoročno i hedž fondove.

Ove nedelje Nasdak berza je pooštrila svoja pravila o uvrštavanju (listiranju) u nastojanju da ograniči Inicijalne javne ponude (IPO) kineskih kompanija koje drže insajderi i koje nisu transparentne u pogledu računovodstvenih izveštaja, prenosi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: