Lufthanza odbila da isplati odštetu porodicama poginulih u padu aviona

Keln -- Nemačka aviokompanija Lufthansa izazvala je bes porodica poginulih u padu aviona podružnice Germanwings pre četiri godine pošto je odbila da im isplati odštetu.

Izvor: klix.ba
Podeli
FOTO: EPA/ARMANDO BABANI
FOTO: EPA/ARMANDO BABANI

Teško depresivni kopilot Andreas Lubic je u martu 2015. godine namerno oborio avion Germanwingsa sa 150 putnika u udaljenom predelu francuskih Alpa.

Porodice žrtava traže odštetu za bol i patnju od Lufthanse, ali ova kompanija to ne namerava da plati.

Izdato je saopštenje u kojem se navodi da nema osnova za isplatu kompenzacije jer putnici nisu osećali napetost zbog neizbežne smrti.

Lufthansa namerava da dokaže da je smrt putnika bila brza i neočekivana te da putnici nisu ni primetili da će avion pasti. Advokati nemačke kompanije traže od suda u Esenu da odbije zahteve porodica žrtava.

Porodice tvrde da su putnici bili svesni da će se nešto užasno dogoditi i da su se plašili za svoje živote. Pre pada aviona Lubic je zaključao kokpit i tako zaustavio pilota da uđe i spreči ga u njegovoj nameri. Pilot je očajnički lupao na vrata kako bi se vratio u kokpit, a to su putnici sigurno mogli da čuju i vide.

"Termin tortura je nedovoljan da opiše šta su prošli ti ljudi. Oni su morali da budu svesni da su im preostale minute života", izjavio je Elmar Giemula, advokat koji predstavlja porodice 40 žrtava.

Porodice su prvobitno tražile do 25.000 evra po žrtvi, a zahtevaju još 25.000 evra kompenzacije zbog "povrede morala".
Sud će se izjasniti najesen.

strana 1 od 199 idi na stranu