Mole ih za prekid blokade: Gas će koristiti i vama

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis pozvao je Tursku da prekine pomorsku blokadu istraživanja gasa kod tog ostrva.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

15:31

Mole ih za prekid blokade: Gas će koristiti i vama
Foto: Thinkstock

Kako je istakao, eksploatacija gasa bila bi korisna i za kiparske Turke ako bi se ostrvo ponovo ujedinilo.

"Retorika Turske i kiparskih Turaka je neopravdana i neosnovana. To nije u interesu kiparskog naroda (...) Projekti Republike Kipar u sferi energetike će se nastaviti", izjavio je predsednik.

On je pozvao Tursku i kiparske Turke da se "vrate za pregovarački sto", pod uslovom da se obustavi "kršenje prava Kipra u njegovoj isključivoj ekonomskoj zoni".

Nikozija je Ujedinjenim nacijama i EU, a Grčka i NATO-u, ;prijavila da Ankara od početka februara krši međunarodno pravo i propise tih organizacija time što kod Kipra brodovima Ratn mornarice blokira brod italijanske kompanije Eni koja ima dozvolu za istraživanje u isključivoj ekonomskoj zoni Kipra.

Anastasijadis je rekao da prirodna bogatstva ostrva pripadaju državi i da će biti deljena s kiparskim Turcima kad se Kipar ujedini.

Kipar je turskom vojnom okupacijom podeljen od 1974. godine. Republika Kipar, članica EU, ima vlast nad većim, slobodnim, južnim delom ostrva, dok severnu trećinu drži samoproklamovana Turska republika Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je upozorio strane kompa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: