Svet

Četvrtak, 19.03.2020.

12:33

DIW: Epidemija će uticati na nemačku ekonomiju najmanje još dva tromesečja

Poslovno raspoloženje među nemačkim menadžerima drastično se pogoršalo.

Izvor: Tanjug

DIW: Epidemija će uticati na nemačku ekonomiju najmanje još dva tromesečja
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Preliminarni indeks poslovne klime koji izračunava Institut IFO iz Minhena pao je sa 96 poena u februaru na 87,7 u martu.

Ovo predstavlja najveći pad od 1991. godine i najniži nivo indeksa od avgusta 2009, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Poslovna očekivanja kompanija za predstojeći period su tmurnija nego ikada do sada, a i procene trenutne situacije su se takođe značajno pogoršale.

"Nemačka privreda ubrzano ide u recesiju", dodaje IFO, čija se preliminarna procena zasniva na 90 odsto najčešćih u ukupnom broju odgovora direktora u anketi sprovedenoj između 2. i 18. marta. Konačne rezultate, IFO će objaviti 25. marta.

Prema drugom istraživanju, koje je sproveo institut DIW, epidemija koronavirusa će imati veliki uticaj na nemačku ekonomiju najmanje još u naredna dva tromesečja.

DIW je saopštio danas da predviđa da će bruto domaći proizvod Nemačke ove godine pasti za 0,1 procenat, prenosi Rojters.

Prognoza je zasnovana na optimističnom scenariju u obliku slova V, koje simbolično označava oštar pad poslovne aktivnosti nakon kojeg će uslediti brz oporavak kasnije tokom ove godine, dodao je institut.

DIW ipak ne isključuje mogućnost mnogo ozbiljnije recesije ukoliko se nastavi neizvesnost među kompanijama i potrošačima, izazvana virusom Covid-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Podeli: