Vučić o krahu svetskih banaka: Građani Srbije ne treba da imaju ikakav strah VIDEO

"Srpski bankarski sektor nije u direktnom riziku od propadanja", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2023.

18:00

Vučić o krahu svetskih banaka: Građani Srbije ne treba da imaju ikakav strah VIDEO
Foto: TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bg

On je poručio da "građani Srbije ne treba da imaju ikakav strah".

"Građani ne treba da imaju strah bilo kakav strah, naš banlarski sistem ima punu stabilnost i punu likvidnost. Rezerve zlata koje rastu na preko 60.000 evra po kilogramu. Naše banke su sigurne, čak razmišljamo i da povećamo u bankama iznos za depozite. U ovom trenutku Srbija ima na računu 615 milijardi evra, nabavićemo 5 miliona soli, i da kupimo MPK đubriva i ureje jer je to važno za poljoprivredu, kupićemo nešto pšenice od prvog roda", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da se razmišlja o tome da se poveća iznos za koji će država garantovati sa 50.000 evra na 100.000 evra.

"Ljudi, slobodno trošite novac, nikakvih problema neće biti", reko je Vučić.

Pročitajte još: Haosu nema kraja – 50 milijardi nije dovoljno: Kredi Svis će biti preuzet?

Kredi Svis će biti preuzet?

Američki Džej-Pi Morgan je danas izneo procenu kako je najverovatniji scenario da će UBS grupa preuzeti banku Kredi Svis. Teška pozicija te banke dovela je do sumnji u stabilnost celokupnog finansijskog tržišta u svetu.

Bankarski gigant "Kredi Svis" (Credit Suisse) saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.

Banka Kredi Svis je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli "slabost“ u finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: