Srbija

Četvrtak, 25.11.2021.

13:23

Vučić: Dobili smo neverovatnu cenu, neće biti poskupljenja ni gasa ni struje

Srbija je dobila neverovatnu cenu za gas, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka sa Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug, B92.net

Vučić: Dobili smo neverovatnu cenu, neće biti poskupljenja ni gasa ni struje
FOto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Dobili smo u narednih 6 meseci neverovatnu cenu od 270 dolara, da nam se ne menja cena, dobili smo povećanje količine gasa za tih 6 meseci, fleksibilnost. Bajatović je bukvalno skakao od sreće, jer je mislio da je to nemoguće da se postigne", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas je cena 1.064 dolara na berzi za hiljadu kubika, a dolazi najveća potrošnja i najhladniji dani.

"To je ogromna finansijska ušteda za Srbiju, ali i poziv investitorima da dolaze u zemlju koja ima sigurnost", kazao je Vučić. "Ne znam ko može po toj ceni da nabavlja gas osim možda jedne zemlje", dodao je. "Predsednik Putin je presekao i mnogo nam pomogao", rekao je Vučić. On je kazao da neće biti poskupljenja cene gasa i struje. "Sada, tokom zime neće biti povećanja ni cene gasa ni struje", potvrdio je on. "Razgovarali smo i o dugoročnom ugovoru, nećemo biti nezadovoljni“, naveo je Vučić.

Ovo je rezultat istinskog prijateljstva Rusije, kazao je on.

"Pritom treba imati u vidu da iako više nismo ni blizu siromašni kao što smo bili cena struje nam je i dalje najniža i socijalna je kategorija“, dodao je. "Želim da čestitam radnicima u TE Nikola Tesla, verujem da ćemo sutra imati na mreži u Srbiji novih 650 instalisanih megavata", rekao je on.

"Što se energetike tiče, biće nam potrebne godine, cene svih energenata i sirovina rastu. A mi imamo svoje zlato, imamo litijum, imamo obezbeđeno dovoljno električne energije za naredne godine", kazao je on i dodao da moramo da ulažemo u obnovljive izvore energije. Vučić je kazao da moramo dodatno da vodimo računa o gasu, ne po pitanju Beograda i Novog Sada koji imaju gasovod, nego i o drugim gradovima. "Milion još problema u energetici, ali da ljudi ne brinu, bolji smo od ostalih u našoj blizini", rekao je on večeras za RTS.

Ranije je nakon sastanka predsednik Srbije rekao da smo uštedeli više od 300 miliona evra.

"Uštedeli smo jedan nacionalni stadion, ali obezbedili i sigurnost za snabdevanje za naše ljude", naglasio je.

Istakao je i da nema prava da govori o elementima dok ne se potpiše dugoročni ugovor.

"Očekujem veliki događaj u kojem ćemo učestvovati Putin i ja – otvaranje termoelektrane i toplane Pančevo, čime dobijamo jedan značajan resurs za grejanje i proizvodnju električne energije", najavio je.

Prema Vučićevim rečima, razgovarano je i o energetskoj bezbednosti.

"Ogromne su nestašice u Evropi, procenjuje se da nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa. Severni tok je mogao da iznese 55 milijardi, ali još nisu dobili dozvolu. Ovo je za nas kao spas, nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom, mnogo nam je pomogao predsednik Putin. Prihvatio je da nam pod istim uslovima produži ugovor da po najnižoj ceni nabavljamo gas usred energetske krize. To je bio moj predlog, a on ga je prihvatio, bio je stvarno više nego fer", dodao je.

Bilo je reči i o izgradnji železnica i o Beovozu, jer su, navodi srpski predsednik, komplementarni sa metroom u Beogradu.

"Razgovarali smo i o radiofarmaciji i o vojnotehnološkoj saradnji", rekao je.

Od taktičkih stvari, kako je kazao, tema razgovora su bile i lansirne rampe za kornete i rakete kornet za protivoklopna dejstva.

"Verujem da će to uskoro stići u Srbiju, ali biće u budućnosti, i to ne dalekoj, nekih strategijski važnih stvari za nas", najavio je Vučić. Odnosi Srbije i Rusije su na najvišem nivou u istoriji, izjavio je danas predsednik Srbije.

"Verujem da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji", poručio je Vučić, a prenosi ruska agencija TAS.

Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

"Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama. Kao što ste rekli, gas je veoma važno pitanje za nas. Ovaj gasovod smo izgradili zajedno. Hvala vam još jednom na ovome, kao i na vašem trudu i podršci. Srbija želi vama uspeh i uspeh ruskom narodu", poručio je Vučić.

Putin: Naći ćemo prihvatljivo rešenje za Srbiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas, na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju, da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

"Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim telima da posao dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje koje bi bilo prihvatljivo za naše srpske partnere“, rekao je Putin.

Putin je rekao da Rusija očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru.

"Razvijamo odnose između vlada dveju zemalja. Očekujemo da će vaša premijerka doći u Moskvu u decembru", rekao je Putin Vučiću, preneo je Tas.

Govoreći o trgovini, Putin je rekao da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

Putin priznao šta ga brine

"Ako smo u 2020. godini, pandemijskoj godini, imali pad trgovine, onda je ove godine rast već preko 20 odsto, u samo devet meseci ove godine. To znači da ćemo ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine", poručio je ruski predsednik.

Ukazao je na razvoj saradnje u vojnoj sferi.

Podsetio je da dve zemlje redovno održavaju vežbe, razvijaju interakciju na liniji struktura vlasti, ministarstava odbrane i generalštaba.

Prema Putinovoj oceni: "To je, nesumnjivo na dobrobit obe zemlje".

RIA Novosti o Srbiji i Vučiću: "Vrata se otvaraju onome ko kuca"

Deset milijardi dolara potrebnih za izgradnju prve srpske nuklearne elektrane je impozantna suma za Beograd, ali kako kaže Biblija, vrata se otvaraju samo onima koji na njih kucaju, a Vučićeva izjava je isto kucanje, pišu RIA Novosti povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da gradi nuklearnu centralu i da o tome pregovara sa ruskom korporacijom Rosatom.

Agencija ocenjuje da Rusija ne može sebi da priušti rad po sovjetskoj metodi, kada su saveznici u Varšavskom bloku bili praktično preplavljeni novcem, ali smatra da će Rosatom i Ministarstvo finansija nesumnjivo naći predloge koji bi bili korisni za obe strane.

"Svedoci smo istorijskog pomaka, kada politički uticaj dugi niz godina nije određen razmeštanjem još jedne vojne baze, već izgradnjom ključnih proizvodnih objekata, sposobnih ne samo da donesu profit za zemlju, već i da joj omoguće da demonstrira svoju volju susedima", navode RIA Novosti.

Zaključuje da Srbija to nije prva shvatila, ali je imala dovoljno samostalnosti i zdravog razuma da izvuče pravi zaključak. Agencija u tekstu navodi da u analizi opravdanosti izgradnje nuklearke, možda treba početi od činjenice da Srbiji sopstvena nuklearna elektrana na prvi pogled nije potrebna. Jer, kako navode "činjenica je da naš istorijski saveznik, koji ima skromnu teritoriju i populaciju od sedam miliona ljudi, ima sve što je potrebno za udoban život", a da je izgradnja nuklearne centrale skupa.

Vučić: "Razmatramo izgradnju nuklearke"

Kao primer navode belorusku nuklearku koja je Minsk koštala deset milijardi dolara, koje je Moskva izdvojila u vidu povoljnog kredita i kažu da bi za Beograd, s obzirom na visinu spoljnoj duga, izgradnja nuklearne elektrane mogla da bude opasnost za državne finasije. Štaviše, Srbi ne samo da u potpunosti zadovoljavaju sopstvene potrebe za strujom, što je neverovatan luksuz u pandemijskoj Evropi, već je i prodaju u inostranstvu, piše RIA. Navodi da je Srbija lane izvezla šest teravat-sati stuje i da je Beograd na tom izvozu zaradio blizu 50 miliona dolara.

Ističe se i činjenica da se Srbija po dokazanim rezervama uglja nalazi u sredini drugih deset zemalja, što, kako se ocenjuje, nije loše za malu državu, kao što je Srbija. Ukazuje se, međutim, da Srbija gubi svoju poziciju na evropskom tržištu snabdevanja strujom, što RIA Novosti objašnjavaju trendom odbijanja uglja i masovnog prelaska evropskih zemalja na prirodni gas.

Drugi faktor, navodi RIA Novosti, zaustavio je Vučićev tim, jer se Beograd, čim je zvanično saopšteno da je projekat Turski tok odobren, odmah prijavio za učešće u njemu. Štaviše, izgradnja srpske deonice od 400 km je završena za rekordna 32 dana a danas je ovaj deo toka već u funkciji i kroz njega se prirodni gas svakodnevno pumpa u Mađarsku. To je omogućilo Budimpešti da odbije tranzit preko Ukrajine, sa kojom ima dugogodišnji sukob zbog kršenje prava stanovnika Zakarpatja.

Od januara 2021. Gasprom je dodatno započeo isporuku gasa Bosni i Hercegovini, a Srbija je ponovo ključna tranzitna zemlja, navodi RIA Novosti i dodaje da je situacija sa ugljem mnogo komplikovanija. Ocenjuju da ako Poljska, kao još jedna država u kojoj je ova vrsta goriva glavna, u svojoj energetskoj tranziciji može da računa na značajnu finansijsku pomoć Brisela, onda Srbi mogu da se oslone samo na sebe.

"Spremni smo da gradimo nuklearnu elektranu"

Upravo iz tog razloga, ističe agencija, Aleksandar Vučić prisustvuje svim ključnim događajima vezanim za energetiku u Rusiji i navodi da je pre mesec dana učestvovao na Ruskoj energetskoj nedelji. Tada se sastao sa Vladimirom Putinom i opisao situaciju sa strujom u Evropi kao strašnu zbog naglog skoka cena.

U tekstu se primećuje da se od tada dogodio još jedan važan događaj, a to je da je beloruska nuklearna elektrana, koju su izgradili ruski stručnjaci, dostigla projektovani nivo proizvodnje. I ne samo to, već se pokazalo da su beloruski megavati od vitalnog značaja za Ukrajinu, pa čak i za tradicionalno neprijateljski Baltik.

Ocenjuje se da je Rusija u stvari u samom centru Evrope sprovela složen tehnički projekat i sa samo par reaktora promenila ne samo energetsku, već i prekograničnu političku ravnotežu, a Belorusija je postala ključni igrač u regionu sa mirnim atomom.

Paralelno s tim, u punom zamahu je izgradnja turske nuklearne elektrane "Akuju".

Agencija ocenjuje da Rusija ne može sebi da priušti rad po sovjetskoj metodi, kada su saveznici u Varšavskom bloku bili praktično preplavljeni novcem, ali smatra da će Rosatom i Ministarstvo finansija nesumnjivo naći predloge koji bi bili korisni za obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

10 h

Podeli: