Srbija

Sreda, 04.05.2022.

15:53

U Kuli niče solarna elektrana na 770 hektara: Vrednost investicije 340 miliona evra

Kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli.

Izvor: B92.net

U Kuli niče solarna elektrana na 770 hektara: Vrednost investicije 340 miliona evra
Shutterstock/anatoliy_gleb

U pitanju je prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 miliona evra, prenose mediji.

Ove dve kompanije potpisivale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina za projekat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela.

"Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava. Na ovaj način nastavljamo da doprinosimo ostvarenju cilja Republike Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine", izjavio je Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group, kaže da će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane. "Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način", izjavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

7 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

12 h

Podeli: