"To je najvažnija stvar koju treba da uradimo"; "Imamo novac" VIDEO

Trista hiljada dinara za prvo dete i učešće za stan. Ima li u državnoj kasi dovoljno novca za mere za povećanje nataliteta?

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2021.

08:55

Foto: Printskrin, TV Prva

Kada počinje primena? Koliko građana od utorka dobija dodatnu pomoć države? To su neka od pitanja za ministra finansija Sinišu Malog, koji je ovog jutra bio gost TV Prva.

"Mi taj novac imamo zato što je to prioritet i možda najvažnija stvar koju treba da uradimo u narednom periodu. U ovom trenutku gradimo i saobraćajnice i auto-puteve, ali nam ništa ne vredi ako tim putevima nema ko da se vozi. Ovo nije pitanje novca nego ispravne ekonomske politike. Dakle, 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednom periodu ćemo izaći sa merama i za drugo, treće dete", rekao je Mali.

Dodao je da je još jedna vrlo važna mera pomoć države kod učešća za stan mladih bračnih parova.

"Predsednik je izašao sa prvom merom, imaćemo još par mera", dodao je Mali.

"Mi smo do kraja godine planirali deficit od 4,9 odsto, a biće možda i ispod četiri. Udeo javnog duga je stabilan, javne finansije su snažne i zdrave, tako da za ove mere nema potrebe da idemo u bilo kakvo zaduživanje. Kada se definišu prioriteti na pravi način, a to su plate, penzije, natalitet, bolnice, infrastruktura, vrtići... nemamo problem da novac uložimo u prave stvari", rekao je Mali.

On je podsetio da će Srbija, uprkos krizi zbog pandemije kovida 19, imati najveći kumulativni rast BDP-a u Evropi.

"Kumulativno za ove dve godine - broj jedan stopa rasta u Evropi. Tu izuzimamo Irsku zbog multinacionalnih kompanija. Tokom pandemije smo svim merama pokazali da smo stabilni i da građani i privreda mogu da se oslone na nas", dodao je Mali.

Što se tiče početka primene mera za podizanje nataliteta, one počinju da važe od prvog januara naredne godine.

"Ovo je samo dodatna pomoć, roditelji će dobijati i pomoć koju isplaćuju lokalne samouprave. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili u dan i u dinar", istakao je ministar finansija.

Sedmog, osmog i devetog decembra isplaćivaće se novčana pomoć građanima od 20 evra.

"Već drugu godinu zaredom smo isplaćivali veliku pomoć i građanima i privredi, ukupno nešto više od osam milijardi evra. Potpuno su nam mere bile opravdane, sačuvali smo radna mesta, proizvodne kapacitete, znači da smo bili u pravu", kazao je Mali.
"Od prvog januara po švajcarskoj formuli podižemo i penzije za 5,5 odsto. Ukupna masa penzija u odnosu na ovu godinu povećava se za 11,2 odsto. Povećavamo i plate, a minimalna zarada ide na preko 35.000 dinara. Politika nam je usmerena na podizanje životnog standarda građana", dodao je Mali.

O ekologiji

"Mi za ekologiju u 2022. imamo tri puta više novca nego ove godine, idemo na 27 milijardi dinara. To je za nas jedan od prioriteta definitivno. Moramo da idemo polako, ali imamo jasno definisanu strategiju. Imali smo i emisiju zelene obveznice, gde smo prikupili milijardu evra upravo za ulaganja u zelene projekte", rekao je ministar finansija.

Kako je istakao, po celoj Srbiji se ubrzano gradi kanalizaciona mreža, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mali je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče najavio osnivanje zelenog fonda.

"Mislim da je to sjajan primer kako zajedno možemo da rešavamo probleme. Mi ćemo naravno izdvojiti 10 miliona evra i pustiti građane da sami kažu šta žele da urade", dodao je.

O Zakonu o eksproprijaciji

"Očekujem da ćemo već na narednoj sednici Vlade imati izmene Zakona o eksproprijaciji. Zakon jeste u skladu sa Ustavom, ali ono što treba da se promeni jesu kratki rokovi. Mi ćemo koliko danas napraviti predlog izmene Zakona, da bismo do četvrtka to već imali na Vladi", rekao je ministar finansija.

Kako je naglasio, taj zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom.

"U ovom trenutku, svaki dokument, bilo kakva odluka vezana za Rio Tintom, daleko je od nas najmanje godinu dana. Taj zakon nema nikave veze sa ovom kompanijom. Shodno onome što je predsednik rekao, izmenićemo neke odredbe tog zakona", kazao je Mali.

Istakao je da se nikakva odluka o Rio Tintu neće donositi bez neophodnih studija i volje građana.

"Ako se dokaže da neće biti negativnih uticaja na životnu sredinu, onda će se opet razgovarati sa građanima i oni će moći da odluče šta je za njih najbolje", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: