"Sunčev element" bolja investicija od zlata: Ne može se falsifikovati, izuzetno redak

Osmijum je najređi neradioaktivni element na Zemlji, izuzetno je redak, i koristi se za proizvodnju luksuznog nakita.

Srbija

Izvor: B92.net/K.K, Tanjug

Utorak, 07.03.2023.

13:27

Foto: B92.net/G.L.

"Nije prošla ni decenija otkako se 'sunčev element' može kristalizovati. Pošto je svaka kristalizovana struktura jedinstvena, osmijum je element sa najvećom gustinom vrednosti na Zemlji, i kao takav, ne može se falsifikovati", navela je u izjavi za B92.net Skarlet Klaus, zamenica direktora Nemačkog instituta za osmijum, koji je međunarodno odgovoran za sertifikaciju i uvođenje na tržište kristalizovanog osmijuma, poslednjeg i najređeg plemenitog metala na svetu.

Pre tri godine osnovala je i Oslery GmbH, prvu kompaniju koja se bavi nakitom sa osmijumom na međunarodnom nivou.

"U svom kristalizovanom obliku, uglavnom se koristi kao investicija u materijalnu imovinu sa sekundarnim tržištem koje se brzo razvija u sektoru nakita", objasnila nam je.

Skarlet Klaus zamenjuje direktora Inga Volfa kao govornika na Kopaonik biznis forumu. Prezentovala je i govorila o najređem plemenitom metalu kojim sada trguju pridruženi instituti za osmijum u preko 30 zemalja širom sveta i koji kombinuje dugoročne materijalne investicije i luksuz kao nijedan drugi plemeniti metal.
Foto: B92.net/G.L.
Osmijum je najređi neradioaktivni element na Zemlji i ima ga svega 17 kubnih metara, ali je samo jedan kubni metar moguće iskopati, rekla je Skarlet Klaus Tanjugu na Kopaonik biznis forumu, gde će taj plemeniti metal biti prvi put predstavljen. Ona je pojasnila da je osmijum oduvek bio u našem okruženju, ali da je otkriven tek 1804. godine, kao i da ga je tek od pre nekoliko godina moguće kristalizovati.

Skarlet Klaus dodaje da je osmijum tek od 2017. predstavljen tržištu. Vlasnica prve međunarodne kompanije "Osleri", specijalizovane za proizvodnju nakita sa osmijumom, objašnjava da je vrednost tog plemenitog metala veća, jer je izuzetno redak.

"Industrijska upotreba nikad neće biti velika zato što ga nema dovoljno. Jedino će se koristiti u svrhu luksuza i nakita. Imamo povećanu tražnju za osmijumom na polju nakita. Nekoliko svetski poznatih brendova ga već ima u svojoj ponudi, najskuplja violina je napravljena od tog elementa. Vidimo ga sve više u upotrebi", kaže Skarlet Klaus.

U poređenju sa zlatom, osmijum je vrlo nova pojava u svetu, navodi ona i dodaje da je zlato na tržištu više od 1.000 godina i da je isto toliko vremena imalo da se razvije.

"Zlata će uvek biti, ali osmijum je vrlo redak i može u jednom momentu nestati, što se naziva kao 'veliki prasak osmijuma'. To znači da kada osmijum u prirodi nestane, da će kupci morati da ga kupuju od drugih ljudi koji ga već poseduju, što može dovesti do velike promene u ceni", objašnjava Skarlet Klaus.

Ono što je zanimljivo kod osmijuma jeste da je svaki pojedinačni deo unikatan poput ljudskog otiska i svaki deo je u bazi podataka, kaže Skarlet Klaus. Ona ocenjuje da ga to čini boljim u odnosu na zlato jer, kako kaže, sprečava bilo kakve prevare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: