Srbija

Nedelja, 25.06.2023.

14:13

Srbija zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca

Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu, rekao je Željko Radovanović.

Izvor: Tanjug

Srbija zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca
Foto: shutterstock, Dragan drmr_foto

"Bolje smo ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske i među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF)", kazao je direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implenentirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.

On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.

"Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje", kazao je Radovanović.

On je naglasio da je i Bazelski institut za upravljanje, objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih sigurno 14 godina, što, kako je istakao, dodatno govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

9 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: