Srbija

Ponedeljak, 29.11.2021.

12:58

"Srbija neće imati problema; Vlada može da interveniše"

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je danas da naša zemlja neće imati problema sa hranom.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: FOXARTBOX/Shutterstock

Država će, dodaje, reagovati ako cene budu drastično skočile.

"Vlada Srbije na osnovu Zakona o trgovini ima alate kojima može da interveniše na tržištu, kao što je već intervenisala za hleb. Imamo još nekoliko ideja ukoliko bude došlo do drastičnih skokova cena", rekao je Nedimović.

Kaže da na tržištu uvek mora da dođe do nekih pomeranja.

"Kao na primer gorivo, prošle godine je bilo jeftinije za 50 dinara, ali onda niko nije ništa rekao. A kada skoči dizel na 180 dinara, svi pričaju o tome...", kaže Nedimović.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mnogo više hrane nego što joj je potrebno.

"Mi sa hranom nećemo imati problem, kao što nismo imali problem ni tokom marta i aprila prošle godine kada je bilo vanredno stanje, kada su brojne zemlje koje su imale novac, imale problema sa hranom. Mi ćemo za osnovne životne namirnice naći način kako da budu dostupne, ali i da im cena ne bude veća nego što je sada", napominje ministar i dodaje da će, ukoliko dođe i do naznaka skokova, država intervenisati.

Prema njegovim rečima, imamo pšenice dva puta više nego što je potrebno za srpske potrebe s jedne strane, a sa druge strane, obavili smo setvu na 60.000 hektara više nego što je bilo prošle godine.

"Ne očekujem ništa spektakularno. Ako se desi - Vlada će reagovati" VIDEO

Srpska poljoprivreda kreće na put potpune digitalizacije, kaže Nedimović i dodaje da seljaci više neće "nosati papire" po raznim kancelarijama i državnim službama, kao i da će se do većine subvencija dolaziti mnogo jednostavnije, brže i transparentnije.

"E-agrar podrazumeva da će građani za većinu subvencija moći da se prijavljuju elektronskim putem. To s jedne strane olakšava pristupanje sistemu subvencija od strane poljoprivrednika, a s druge strane oni uvek mogu da znaju šta se dešava sa njihovim predmetom, u svakom trenutku. A najvažnije je da će ceo proces biti potpuno transaparentan", naveo je Nedimović.

Takođe, ističe da slobodno može da kaže da će takav sistem subvencija biti revolucionaran, možda čak i na prostoru cele Evrope.

"Niko nema ovako digitalizovan sistem subvencija, možda ćemo biti pioniri", naglasio je Nedimović.

Na pitanje kada možemo očekivati da počne dugo očekivani izvoz piletine i svinjskog mesa u EU, Nedimović kaže:

"Mi smo završili sve što se nas tiče, čekamo njihovu kontrolu. Da vide da li je sve na terenu onako kako smo naveli u dokumentaciji. Oni će odlaziti kod klaničara i farmera, kod proizvođača hrane, ne očekujem veći problem, to nam je tu iza ćoška...Vrlo brzo će se realizovati".

"Dogovaramo se o izvozu repova, ušiju i papaka u Vijetnam – tamo je to delikates roba"

Komentarišući za portal "24sedam" cenu đubriva u svetu koja preti da ugrozi setvu i da još poskupi u poslednjih godinu dana rekordno skupu hranu i šta tu može da se uradi, Nedimović je rekao da je Srbija ozbiljna zemlja i da se, kako je rekao, spemila za sve ovo.

"Imamo alate kojima ćemo reagovati i to već radimo... U narednih mesec dana Srbija će imati dovoljno đubriva za prihranu pšenice koja će se odvijati u martu. Tu neće biti problema", naveo je Nedimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

U njihove ruke odlaze i vojni avioni

Zbog velike potražnje za stručnjacima za održavanje vojnih aviona nemačka avio kompanija Lufthanza nedavno je osnovala odeljenje LHT-Difens, osnosno pristala je na prekvalifikaciju i usavršavanje radnika iz drugih oblasti.

14:18

18.6.2024.

1 d

Podeli: