Srbija

Utorak, 12.12.2023.

10:32

Srbija i Mađarska "odnele pobedu": Bugarska ipak ukida takse

Vlada Bugarske obustaviće takse na tranzit ruskog gasa kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: Tanjug

Srbija i Mađarska
Ilustracija: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk

U pitanju su takse koje su na snazi od polovine oktobra, a Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile ovaj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji. Mađarska je članica EU i smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno evropskim pravilima, rekla je ranije ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i istakla da imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene.

"Srbija je uputila zvanično obraćanje Energetskoj zajednici u čijem radu učestvuje i Evropska komisija. Želimo da budemo sigurni da nema kršenja evropskih regulativa. Pokušaćemo da u razgovoru sa bugarskom stranom prevaziđemo ovaj izazov koji bi zasigurno imao negativne finansijske posledice na Srbiju i Mađarsku", rekla je ranije ministarka Đedović Handanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

11 h

Podeli: