Vesti -

Radovi na gasovodu između Srbije i Bugarske u završnoj fazi

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da očekuje da će novi gasovod Srbija-Bugarska biti pušten u probni rad pre kraja meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/vladymyrb
Ilustracija: Depositphotos/vladymyrb

To je izjavila nakon obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koji su u finalnoj fazi.

"Radovi teku očekivanom dinamikom i u finalnoj su fazi. Na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene", rekla je Đedović Handanović nakon obilaska završnih radova.

Navela je da će sledeće nedelje MUP izvršiti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bi bili ispunjeni svi uslovi da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede", istakla je ministarka.

Podsetila je da je ove nedelje potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje u periodu do 2026, a nakon toga od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće.

Đedović Handanović je gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale obišla sa Nenadom Jocićem, načelnikom Uprave za preventivnu zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.