Biz - B92.net

Prijem novca preko Pejpala u 2014.

Beograd -- Uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca za srpske rezidente, za šta postoje zakonski uslovi, moglo da se dogodi do kraja 2014

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

U ovom trenutku to zavisi, pre svega, od poslovne odluke Pejpala (PayPal), saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Centralna banka podsaeća da su Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. stvorene pravne pretpostavke za poslovanje Pej Pala u Srbiji i da nije potrebno dodatno menjati taj zakon.

"NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima Pejpala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine", navodi se u saopštenju.

To u ovom trenutku, kako se dodaje, zavisi pre svega od poslovne odluke Pejpala i vremenskog okvira njene tehničke realizacije.

NBS podseća da je zakonskim izmenama iz 2012. godine omogućeno da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca, radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.

Pejpal je 10. aprila 2013. godine uveo za pravna lica i građane u Srbiji mogućnost obavljanja plaćanja prema inostranstvu (send opcija) radi kupovine robe i usluga, pri čemu je ostavio uvođenje opcije prijema novca (receive opcija) za neku od narednih faza svog razvoja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.