Preuzeta Petrohemija

Ministarstvo privrede, NIS i Petrohemija potpisali su danas ugovor o strateškom partnerstvu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.12.2021.

12:57

Preuzeta Petrohemija
Foto: NIS

Ovim ugovorom NIS će povećati vlasnički udeo u HIP Petrohemiji sa dosadašnjih 20,86% na 90% akcija uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Ugovor su u Ministarstvu privrede Republike Srbije potpisali Anđelka Atanasković, ministarka privrede Srbije, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i Velimir Unković, generalni direktor HIP Petrohemija.

Strategija daljeg razvoja HIP Petrohemije zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju kompanije. Cilj je obezbeđivanje dugoročno održivog poslovanja HIP Petrohemije i jačanje njene konkurentnosti na tržištu. Takođe, ovim poslovnim iskorakom NIS nastavlja diversifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis, prateći globalne trendove u naftnoj industriji.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede Srbije, izjavila je da pronalaženjem strateškog investitora, koji će uložiti iznos od 150 miliona evra u dokapitalizaciju Petrohemije i izgraditi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje, a najave su i da će kapacitet postrojenja biti dosta veći, Ministarstvo privrede je osiguralo sigurno poslovanje HIP Petrohemije u narednim godinama, kao i sigurna radna mesta i bolje uslove rada za zaposlene u Petrohemiji.

"Dobijanjem novog postrojenja Petrohemija će imati priliku da poboljša svoje poslovne rezultate i potvrdi svoju poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Republici Srbiji. Sve to će doprineti unapređenju poslovne klime i daljem privrednom razvoju kako lokalne zajednice, tako i cele Republike. Sigurni smo da ćemo zajedničkim naporima Vlade Republike Srbije i kompanije NIS a.d. Novi Sad, zaokružiti još jednu uspešnu privatizaciju koja će doprineti daljem rastu bruto društvenog proizvoda i boljem pozicioniranju Republike Srbije u evropskim i svetskim privrednim tokovima", kazala je.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, poručio je da su razvojem NIS-a od 2009. godine pokazali da su pouzdan partner Republike Srbije u modernizaciji domaćeg naftnog sektora.
Foto: NIS
"Uveren sam da ćemo sada jednako uspešno zajednički razvijati i Petrohemiju i želeo bih da zahvalim predstavnicima Republike Srbije što su nam pružili tu priliku. NIS i HIP Petrohemija su dugogodišnji partneri i vidimo značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu. Strategija daljeg razvoja HIP Petrohemije biće usmerena na dugoročni održivi razvoj preduzeća u korist akcionara, zaposlenih i zajednice", kazao je.

Podsetimo, ministarka Atanasković nedavno je u intervjuu za naš portal ocenila da je privatizacija Petrohemije nešto najznačajnije za kraj ove godine.

"Ličnim zalaganjem predsednika Aleksandra Vučića, i predanim radom resora kojim rukovodim, uspeli smo da napravimo dogovor sa partnerima iz Rusije", poručila je ona.

Dodala je i da je do kraja 2021. godine planirana potencijalna objava javnih poziva za još nekoliko preduzeća iz privatizacionog portfelja Ministarstva privrede.

"Napominjemo da Ministarstvo privrede, kao nadležni organ za sprovođenje postupka privatizacije u svom radu postupa poštujući odredbe Zakona o privatizaciji, podzakonske akte i pozitivne zakonske propise Republike Srbije, te da kupac kapitala/imovine/strateški investitor može biti svako ko ispunjava uslove za učestvovanje u postupku, shodno Zakonu o privatizaciji, Uredbi o uslovima, postupku i načinu prodaje kapitala i imovine metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem/Uredbi o strateškom partnerstvu i Javnim pozivom", navela je ministarka tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: