Biz - B92.net

"Povećanje udela NIS-a u Petrohemiji je logičan nastavak; već smo definisali prvi prioritet"

Povećanje udela NIS-a u Petrohemiji logičan je nastavak višegodišnjeg partnerstva Gaspromnjefta sa Vladom Srbije u cilju razvoja energetskog sektora Srbije.

Izvor: B92.net
Podeli
Aleksandar Djukov; Foto: Gasprom njeft
Aleksandar Djukov; Foto: Gasprom njeft

To je, u intervjuu za rusku TV stanicu "Rusija 24", izjavio Aleksandar Djukov, predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta, koji je većinski vlasnik NIS-a.

Djukov se, naime, u pomenutom intervjuu, između ostalog, dotakao teme strateškog partnerstva NIS-a i Petrohemije za šta je, podsetimo, ugovor potpisan krajem prošle godine.

"NIS i HIP Petrohemija su integrisani u jedinstvenu proizvodnu celinu. Objedinjavanje ovih kapaciteta na korporativnom nivou je sasvim logičan korak. Ovo će omogućiti dugoročan razvoj Petrohemije, modernizaciju njenih kapaciteta i jačanje pozicije ovog preduzeća na petrohemijskom tržištu Balkana. Zajedno sa Vladom Srbije mi smo već definisali prvi prioritet – izgradnju kompleksa za proizvodnju polipropilena, kapaciteta 140.000 tona, na najvišem tehnološkom nivou", kazao je Djukov.

Kako je dodao, planiraju takođe i renoviranje glavnih proizvodnih kapaciteta radi povećanja energetske efikasnosti proizvodnje i implementacije savremenih ekoloških rešenja.

"Obim investicija u prvoj fazi je 150 miliona evra. To će biti investicije Naftne industrije Srbije – čiji su akcionari Gaspromnjeft i Vlada Srbije", poručio je Djukov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.