Vesti -

Potvrđeno: Prodat Frikom

Kompanija Frikom prodata je britanskoj firmi Nomad fuds (Nomad Foods).

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, azur13
Ilustracija: Depositphotos, azur13

Naime, nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad fuds.

Na taj način došlo je do zaključenja ove transakcije, koja je i bila najavljena za treće tromesečje 2021. godine.

"Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini i Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope i ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dugom pola veka", navodi se u saopštenju Fortenova grupe.

"Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je postupak sproveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cena od 615 miliona evra potvrdila je vrednost našeg biznisa, a istovremeno smo u region doveli strateškog partnera koji će nastaviti da razvija posao i da bude posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova. Takođe, očekujemo da će Nomad Fuds biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Dodao je da za njih 2021. postaje godina transformacije.

"Ne samo da smo dovršili refinansiranje i prenos Merkatora, gde ostvarujemo planiranu sinergiju, nego smo i ispunili planove u uspešnoj letnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu", dodao je Peruško.

Kako je naveo izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirson (James Pearson), sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristiće kako bi odmah otplatili dug usled čega će znatno smanjiti zaduženost kompanije.

"S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada zaista može sa samopouzdanjem da gleda u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane menja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu i omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih delatnosti u godinama koje dolaze", poručio je on.

Nedimović: To znači jako dobrog strateškog partnera, koji ima neograničena tržišta

Podsetimo, ovu vest jutros je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Naš najveći prerađivač smrzute hrane je dobio novog vlasnika, kupio ga je najveći evropski prerađivač smrzute hrane", kazao je on tada, ne otkrivajući imena kompanija.

U pitanju je, dodao je, investicija od više od 600 miliona evra.

"To znači nove investicije u sektor prehrambene industrije, to znači jako dobrog strateškog partnera, koji ima tržišta koja su neograničena. To je velika stvar u srpskoj prehrambenoj industriji. Znaćete sve danas posle 13 sati", najavio je on ovog jutra gostujući na televiziji Prva.

"Ko kupi Ledo i Frikom kontrolisaće tržište regiona"

Investitori koji kupe Ledo i Frikom steći će kontrolu nad celim tržištem regiona, najavio je još prošle godine osnivač konsultantske kompanije "Jakov Viktor" Drago Munjiza.

"Te kompanije su 'zlatna koka' bivšeg koncerna Agrokor, a grupa koja prozvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontroliše preko 500.000 'frižidera' u regionu eks-Jugoslavije. Zato onaj ko kupi te dve kompanije on kontroliše celo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto", kazao je Munjiza.

Podsetimo, ranije ove godine već je počelo da se spekuliše i šta bi sledeće moglo da ode "na doboš". Tako je ekonomski analitičar Andrej Grubišić naveo da bi uskoro moglo doći i do prodaje ostalih firmi iz Fortenova grupe, te kazao da bi prva na redu mogla biti Jamnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.