Srbija

Četvrtak, 15.06.2023.

19:09

Potpisano: 200 miliona evra za VMA

Ministarka Dubravka Đedović potpisala je ugovor vredan ukupno 200 miliona evra kojim su stvoreni uslovi za početak projekta energetske sanacije zgrade VMA.

Izvor: Tanjug

Potpisano: 200 miliona evra za VMA
Foto: Emilija Jovanoviæ, MRE

Ona je, nakon potpisivanja tog dokumenta, kazala da je ovo jedan od najvažnijih projekata za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji i da bi trebalo da se realizuje u narednih šest godina.

"VMA je jedna od najvećih bolnica u Srbiji, izgrađena pre više od 40 godina i realizacija ovog projekta doneće ne samo ogromne uštede energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanju kvaliteta usluga za pacijente, od kojih su više od 90 odsto civilna lica", naglasila je ministarka Đedović.

Prema njenim rečima, VMA danas troši oko tri puta više električne energije i gasa u odnosu na prosečnu potrošnju bolnice slične veličine u Nemačkoj. Procene su, kako je dodala, da će mere koje se sprovode u prvoj fazi rehabilitacije bolnice smanjiti potrošnju prirodnog gasa do 40 odsto, električne energije do 30 odsto, a emisije ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje.

"Rehabilitacijom VMA ostvariće se uštede jednake rezultatima energetske sanacije 150 javnih zgrada prosečne površine od 1.500 kvadratnih metara", navela je ministarka.

Projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja („ozelenjavanje javnog sektora“) - energetska sanacija VMA bolnice", kako je pojasnila ministarka, biće podeljen u tri faze. Vrednost prve faze, prema njenim rečima je 55 miliona evra i najveći deo sredstava za tu fazu, u iznosu od 50 miliona evra, obezbeđen je iz zajma nemačke razvojne banke KfW, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ministarka je podsetila i da je Memorandum o razumevanju za ovaj projekat potpisan još 2020, a da su sporazumi kojima su obezbeđena sredstva za ovaj projekat potpisani krajem 2020. i početkom 2021.

"Današnjim potpisivanjem ugovora krećemo sa realizacijom i priprema za otpočinjanje radova na energetskoj sanaciji", rekla je Đedovićeva.

Načelnik VMA, pukovnik Miroslav Vukosavljević kazao je da će realizacijom ovog projekta biti poboljšani uslovi rada zaposlenih i lečenje pacijenata, kao i da će se uštedeti svi vidovi energije, što će doprineti očuvanju životne sredine. On je naveo da VMA ima potrošnju električne energije i vode poput grada sa više od 20.000 stanovnika.

"U svih 180.000 metara kvadratnih (m2) VMA useljenih pre 42 godine staje 375.000 m2 podnih i zidnih obloga, 127.000 m2 plafona, više od 5.200 prozora, preko 6.300 vrata i 26 liftova. Montirano je i 250 klima-komora koje dnevno obrade 1,5 miliona kubnih metara vazduha na čas", naveo je načelnik.

Vukosavljević je naglasio i da je u vreme kada je projektovana, zgrada VMA po tadašnjim merilima bila među prvim pametnim zgradama u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

8 h

Podeli: