Srbija

Četvrtak, 15.06.2023.

19:09

Potpisano: 200 miliona evra za VMA

Ministarka Dubravka Đedović potpisala je ugovor vredan ukupno 200 miliona evra kojim su stvoreni uslovi za početak projekta energetske sanacije zgrade VMA.

Izvor: Tanjug

Potpisano: 200 miliona evra za VMA
Foto: Emilija Jovanoviæ, MRE

Ona je, nakon potpisivanja tog dokumenta, kazala da je ovo jedan od najvažnijih projekata za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji i da bi trebalo da se realizuje u narednih šest godina.

"VMA je jedna od najvećih bolnica u Srbiji, izgrađena pre više od 40 godina i realizacija ovog projekta doneće ne samo ogromne uštede energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanju kvaliteta usluga za pacijente, od kojih su više od 90 odsto civilna lica", naglasila je ministarka Đedović.

Prema njenim rečima, VMA danas troši oko tri puta više električne energije i gasa u odnosu na prosečnu potrošnju bolnice slične veličine u Nemačkoj. Procene su, kako je dodala, da će mere koje se sprovode u prvoj fazi rehabilitacije bolnice smanjiti potrošnju prirodnog gasa do 40 odsto, električne energije do 30 odsto, a emisije ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje.

"Rehabilitacijom VMA ostvariće se uštede jednake rezultatima energetske sanacije 150 javnih zgrada prosečne površine od 1.500 kvadratnih metara", navela je ministarka.

Projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja („ozelenjavanje javnog sektora“) - energetska sanacija VMA bolnice", kako je pojasnila ministarka, biće podeljen u tri faze. Vrednost prve faze, prema njenim rečima je 55 miliona evra i najveći deo sredstava za tu fazu, u iznosu od 50 miliona evra, obezbeđen je iz zajma nemačke razvojne banke KfW, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ministarka je podsetila i da je Memorandum o razumevanju za ovaj projekat potpisan još 2020, a da su sporazumi kojima su obezbeđena sredstva za ovaj projekat potpisani krajem 2020. i početkom 2021.

"Današnjim potpisivanjem ugovora krećemo sa realizacijom i priprema za otpočinjanje radova na energetskoj sanaciji", rekla je Đedovićeva.

Načelnik VMA, pukovnik Miroslav Vukosavljević kazao je da će realizacijom ovog projekta biti poboljšani uslovi rada zaposlenih i lečenje pacijenata, kao i da će se uštedeti svi vidovi energije, što će doprineti očuvanju životne sredine. On je naveo da VMA ima potrošnju električne energije i vode poput grada sa više od 20.000 stanovnika.

"U svih 180.000 metara kvadratnih (m2) VMA useljenih pre 42 godine staje 375.000 m2 podnih i zidnih obloga, 127.000 m2 plafona, više od 5.200 prozora, preko 6.300 vrata i 26 liftova. Montirano je i 250 klima-komora koje dnevno obrade 1,5 miliona kubnih metara vazduha na čas", naveo je načelnik.

Vukosavljević je naglasio i da je u vreme kada je projektovana, zgrada VMA po tadašnjim merilima bila među prvim pametnim zgradama u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: