Srbija

Ponedeljak, 30.10.2023.

14:58

Pomoć penzionerima: Vodič kroz novčane dodatke koji se očekuju

Već početkom novembra naši penzioneri mogu da računaju na oktobarsko povećanje koje leže na račun, a 30. novembra biće isplaćena pomoć od 20.000 dinara.

Izvor: B92.net

Pomoć penzionerima: Vodič kroz novčane dodatke koji se očekuju
Foto: Depositphotos/pressmaster

Prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u Srbiji trenutno ima 1,6 miliona penzionera, a prosečna penzija prema poslednjim podacima koji se odonse na septembar 2024. godine iznosi 37.797 dinara.

Prosečna penzija bi od oktobra trebala da bude oko 40.000 dinara, što je povećanje od oko 2.000 dinara u proseku, a u januaru naredne godine trebalo bi da iznosi oko 45.800 dinara.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, plan je da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude između 430-450 evra (preko 50.000 dinara).

Kada stiže pomoć penzionerima?

Penzioneri najpre mogu da računaju na vanredno okrobarsko povećanje od 5,5 odsto.

Isplata prvih uvećanih penzija za 5,5 odsto za oko 1,65 miliona penzionera u Srbiji počinje 2. novembra i tada će novac leći na račune onih koji su tokom radnog veka samostalno uplaćivali doprinose.

Sledeći na listi su poljoprivredni i vojni penzioneri, koji će u bankama pare moći da podignu od 4. novembra, a dva dana kasnije će početi da ih donose poštari ili će moći da ih podignu na šalterima pošta.

Kao i prethodnih meseci poslednji na redu za isplatu su najstariji iz kategorije samostalnih delatnosti. Oni su planirani za 10. odnosno 13. novembar.

Prosečna penzija u Srbiji trenutno iznosi oko 37.000 dinara, a sa dva nova povećanja, u oktobru i januaru, primanja najstarijih će porasti za oko 8.000 dinara.

Tako će oni u oktobru prvo primiti u proseku za 2.000 dinara višu penziju, a potom se od januara 2024. godine prosečna penzija penje na 45.000 dinara.

Mali najavio datum isplate novčane pomoći od 20.000 dinara

Država je takođe odlučila da obraduje penzionere i sa 20.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da će između 25. novembra i 5. decembra biti isplaćeno po 20.000 dinara svakom penzioneru mimo povećanja penzija od preko 21 odsto. On je saopštio da je ovo “najveće povećanje penzija u istoriji Srbije”.

"Mislim da će vest o jednokratnoj pomoći posebno obradovati penzionere sa nižim penzijama, nekima je to polovina, nekima četvrtina... to je ogroman novac", rekao je Vučić i precizirao da je to 285 miliona evra trošak za državu.

Nedavno je ministar finansija Siniša Mali najavio da će pomoć penzionerima od 20.000 dinara biti isplaćena 30. novembra.

"Penzioneri će od 1. januara dobiti povećanje od 14,8 odsto i kada se ono uračuna uz ostala povećanja, onda će kod nas penzije za dve godine biti povećane za 56,1 odsto”, rekao je tada Mali.

Jednokratna novčana pomoć penzionerima u Srbiji 2023. godine

Ilustracija: Depositphotos/librakv
Kako navodi PIO fond, ova pomoć od 20.000 dinara biće isplaćena svim korisnicima penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci, korisnicima privremene naknade kod ovog fonda, u iznosu od 20.000 dinara, koja nije bila predviđena Finansijskom planom Fonda za 2023. godinu.

Kako je ranije najavljeno isplata ove pomoći biće od 25. novembra do 5. decembra ove godine i dobiće je svi penzioneri.

"To je veliki novac, ali verujem da ćemo na taj način ispraviti, ne samo sve nepravde gde penzije nisu pratile plate, već pokazati kolika je naša briga prema penzionerima i šta država može da vrati građanima kada se država ponaša odgovorno, pošteno i pametno", rekao je Vučić kada je najavio isplatu ove pomoći.

Jednokratna pomoć penzionerima nije nova "kategorija" pomoći u Srbiji. Država je isplaćivala i 2016. godine, ali i kasnije. Novčanu pomoć su dobijali penzioneri iz svih kategorija, a iznos pomoći je najčešće bio 5.000 dinara, a isplata je išla pred Novu godinu. U 2021. kroz tri isplate penzionerima je dato oko 90 evra pomoći.

Pomoć penzionerima 2023: Šta je bilo i šta sledi

Januarsko odnosno februarsko povećanje 2023. godine

Početkom ove godine, naši penzioneri su računali na povećanje od 12,1 odsto. Prosečna penzija je nakon ovog povećanja iznosila oko 37.825 dinara.

Prethodno povećanje bilo je u novembru 2022. godine, oko 9 odsto, i sa ova dva povećanja, prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara.

Oktobarsko povećanje

Naredno povećanje primanja je oktobarsko. Povećanje za 5,5 odsto, počev od 1. oktobra 2023. godine, odnosi se na sve korisnike penzija i ostalih prava i, kako smo već pomenuli, biće isplaćena počev od 2. novembra.

Prosečna penzija će nakon ovog povećanja biti oko 40.000 dinara, što je povećanje od oko 2.000 dinara u proseku.

Nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, s obzirom na to da će se uvećanje obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.

Povećanje penzija od januara 2024. godine

Penzionere takođe čeka i povećanje primanja od 1. januara naredne godine koje će iznositi 14,8 odsto.

Uzimajući u obzir povećanje penzija od 5,5 odsto u oktobru ove godine i povećanje od 1. januara naredne od 14,8 odsto – prosečna penzija u 2024. godini će biti uvećana za ukupno 21,1 procenat u odnosu na penziju za septembar 2023. godine i iznosiće oko 390 evra, odnosno 45.800 dinara.

Još novčanih pomoći za penzionere

Ilustracija: Shutterstock/mrmohock
Penzionerska kartica

Od 1. oktobra ove godine, naši penzioneri takođe mogu da računaju na pomoć u vidu popusta koje mogu da ostvare putem Penzionerske kartice.

Popusti se odnose na razne oblasti, kao što su putovanja, boravak u banjama, apoteke, auto servisi, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorane, bazene...

Penzionerska kartica za sve koji su se prijavili počela je da važi od 1. oktobra, a iznosi popusta kreću se od 2 do 66 odsto.

Spisak popusta možete pročitati klikom ovde, a više informacija o samim karticama možete pronaći ovde.

Popusti za struju, gas i grejanje do kraja grejne sezone

Nedavo je Vlada usvojila izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: