Podeljenja mišljenja o predlogu da majke sa troje i više dece primaju nacionalnu penziju VIDEO

Inicijativa da se majkama sa troje i više dece omogući da primaju nacionalnu penziju izazvala je podeljena mišljenja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.04.2022.

19:09

Podeljenja mišljenja o predlogu da majke sa troje i više dece primaju nacionalnu penziju VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Savez samostalnih sindikata Beograda predložio je da se ženama obezbedi nacionalna penzija. Uslov je da majka ima troje dece i 15 godina radnog staža.

"Nije apriori da neko ko ima 15 godina staža i rodi treće dete, po sili zakona mora u penziju. Ne, naš predlog je da to bude alternativno. Ima pravo, ako neko želi iskoristiće ga, ako neko ne želi, neće ga iskoristiti", rekao je Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda za TV Prva.

"Ako gledamo iz ugla žena koje rade u fabrici, koje žive na selu, bave se poljoprivredom i žive od toga, ti prihodi na taj način ostvareni i težinu rada koje one imaju su neuporedivi", dodao je.

Usvajanjem te odluke se ne bi rešili demografski problemi, ali bi doprineli rasterećenju žena. Ipak, ne dele svi isto mišljenje.

"Ja nisam saglasna sa tom inicijativom, prosto smatram da majkama treba pomoći na neki drugi način u smislu da njihovo obrazovanje i želja za radom dođe do izražaja, stimulisati ih na rad, izlazak iz kuće, pogotovo kada su deca već u nekom periodu da im majka nije u toj meri potrebna", rekla je sugrađanka Aleksandra Konjikušić, majka četvoro dece .

I iz Centra za mame smatraju da ta inicijativa ima određene manjkavosti.

"Eventualni novi problem koje bi ovakve inicijative mogle da stvore je to zaista vezivanje žene za kuću, odnosno, promatranje žena kroz samo jednu životnu ulogu a to je ta reproduktivna. Mi žene smo mnogo višeslojne od toga", rekla je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Predlog Saveza samostalnih sindikata Beograda je da nacionalna penzija bude u visini prosečne zarade. Na jesen se očekuje formiranje tela civilnog društva kada će se taj predlog i naći na stolu Vlade Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: