Plata od 2.000 evra i smeštaj: Oglas iz Beograda obišao region VIDEO

Jedan poslodavac u Beogradu postavio je oglas da traži vodoinstalatera, ponudio platu od 240.000 RSD i mogućnost smeštaja ukoliko radnik živi u drugom gradu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

13:44

Plata od 2.000 evra i smeštaj: Oglas iz Beograda obišao region VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Postavlja se pitanje koliko je teško pronaći vodoinstalatera ako je neophodno ponuditi platu od dve hiljade evra.

Ako dostavljači mogu da zarade do 100.000 dinara, a majstori i po dve hiljade evra, zašto majstori u proseku imaju 50 godina? Šta je bolji motiv od dobre plate? O tome je Televizija Prva razgovarala sa Milošem Turinskim iz "Infostuda" i Istokom Pavlovićem sa Fakulteta za medije i komunikaciju.

"Mi obično za ta zanatska, niže kvalifikovana zanimanja imamo jednocifren broj prijava, tu vidimo deficit na našem tržištu. Za konkretno taj oglas, bilo je mnogo više prijava. Ovaj poslodavac je i tu mogućnost smeštaja dao baš zato što nije mogao da nađe kandidata u glavnom gradu, nego je bio svestan da će ga pronaći jedino ako bude proširio na celu Srbiju. Zanimljivo je da je bilo poziva i iz regiona, ljudi su se raspitivali o tom oglasu", priča Turinski.

Prosečna plata skoro 100.000 dinara: Pomama za poslom, kompanija sve teže nalazi kadar

Prema njegovim rečima, zbog deficita kadra, u Srbiji se "uvoze" i dostavljači.

Na pitanje šta je bolji motiv od dobra plate, Pavlović kaže da se to može videti na polju IT industrije, gde se dobra plata praktično podrazumeva, pa stručnjaci iz te oblasti biraju posao po dosta "razmaženijim" kriterijuma – da li rad u određenoj firmi podrazumeva rano ustajanje, gde je najbliži parking u odnosu na objekat u kom se radi, ima li određenih ugostiteljskih objekata u blizini i slično.

Više o tome koji su poslovi trenutno najtraženiji poslušajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: