Srbija

Sreda, 10.11.2021.

10:20

Pet banaka drže skoro 60% tržišta u Srbiji

Bankarski sektor u Srbiji ima trend ukrupnjavanja, a dominacija najvećih banaka na tržištu je sve veća.

Izvor: Tanjug

Pet banaka drže skoro 60% tržišta u Srbiji
Ilustracija: ANASTASIIAKU/Shutterstock

To je rečeno na Okruglom stolu posvećenom značaju sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema.

O ukrupnjavanju bankarskog sektora govorili su naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka i docent na Beogradskoj bankarskoj akademiji Duško Bodroža i direktorka Sektora za finansijske i računovodstvene poslove Agencije za osiguranje depozita Ljubica Pantelić.

Navedeno je da je krajem prethodnog kvartala prvih pet banaka imalo 57,7 odsto tržišnog učešća, a simulacija stanja posle najavljenih spajanja i pripajanja banaka pokazuje da će njihov udeo u bankarskom sektoru Srbije biti još dominantniji.

Još jedna banka u Srbiji prestaje da postoji

Na skupu je iznet i podatak da u Srbiji posluju 24 banke, što je dvaput manje nego krajem 2003. godine, kada ih je bilo 47, te da bi, ako se sve najavljene statusne promene banaka i ostvare, po njihovom završetku u našoj zemlji radilo 20 banaka.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić je istakao da su ukupne mere pomoći države privredi i stanovništvu iznosile oko 13 odsto BDP-a u prošloj i oko 4,3 odsto u ovoj godini.

Prema njegovoj oceni, odgovor Vlade i Narodne banke Srbije je bio odgovarajući.

"Ako bismo ocenjivali ovu godinu, može se reći da je prolazno vreme dobro, ostvaren je privredni rast koji je očekivan. S druge strane kada ulazite u ekspanziju, pojavljuje se rizik u vidu inflacionog pritiska", rekao je Grubišić.

Dodao je da će rešavanja tih rizika biti izazovi za centralnu banku i Ministarstvo finansija koje vodi fiskalnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

U njihove ruke odlaze i vojni avioni

Zbog velike potražnje za stručnjacima za održavanje vojnih aviona nemačka avio kompanija Lufthanza nedavno je osnovala odeljenje LHT-Difens, osnosno pristala je na prekvalifikaciju i usavršavanje radnika iz drugih oblasti.

14:18

18.6.2024.

1 d

Podeli: