"Ove godine – pet milijardi dolaza izvoza" VIDEO

Organska poljoprivreda iz Srbije ove godine će imati rekordan izvoz, vredan 40 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2021.

13:17

Foto: Printskrin, TV Prva

Da li tako dobri rezultati na stranom tržištu znače da će proizvođači spustiti cene najzdravije hrane za domaće potrošače? Šta će biti s cenama osnovnih namirnica kad istekne period tokom kojeg će biti zamrznute? Koje nove subvencije mogu dobiti poljoprivrednici?

To su bila pitanja za ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koga je ugostila TV Prva.

"Organska poljoprivreda je jedan segment naše poljoprivrede koji uglavnom ima prođu među imućnijim slojevima stanovništva i zbog toga imamo dosta izvoza. Mi to uglavnom izvozimo u skandinavske zemlje, Nemačku, SAD... Dakle, dosta zemalja koje su platežno sposobne", rekao je Nedimović.

Međutim, kako ističe, pošto u Srbiji raste standard, pojavila se veća tražnja za organskim proizvodima i u našoj zemlji.

Što se tiče cene ove vrste hrane, Nedimović kaže da će je odrediti tržište.

Kada je reč o subvencijama za organsku poljoprivredu, ministar navodi da su daleko veće nego za konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju, naročito po hektaru zemljišta koje dobijaju poljoprivrednici.

"To je dobro, mi moramo da pospešimo ovu vrstu poljoprivredne aktivnosti. Pre pet–šest godina smo imali 12.000 hektara pod organskom poljoprivredom, a sada imamo 21.000 hektara", dodao je Nedimović.

Naši poljoprivrednici su i sve više zainteresovani za organsku poljoprivredu.

Ministar poljoprivrede kaže da pandemija nije ometala izvoz hrane, te da je prošla godina bila rekordna (sa četiri milijarde dolara izvoza), a ova godina će biti još uspešnija (sa pet milijardi dolaza izvoza).

Što se tiče teme nestašice hrane, Nedimović navodi da je ona veštački nametnuta, te da Srbija hrane ima dovoljno i za sebe i za izvoz.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: