Novi uslovi za penziju: Pomera se starosna granica

Žene u Srbiji od 1. januara 2023. godine moći će da idu u penziju sa navršene 63 godine i šest meseci života.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.12.2022.

14:29

Novi uslovi za penziju: Pomera se starosna granica
Foto: Shutterstock/De Visu

Do 31. decembra 2022. žene su odlazile u penziju sa 63 godine i četiri meseca života. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti, i iznosi minimum 15 godina.

Kad se radi o muškarcima, uslovi za penzionisanje, za sada se neće menjati, pa će granica za njihov odlazak u penziju ostati na 65 godina starosti.

Prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podsetimo, starosna granica za žene pomera se svake godine kako bi došlo do izjednačavanja godina života žena i muškaraca. Zato se za žene svakog januara menjaju uslovi za penziju – starosna granica pomera se u rasponu od dva meseca do šest meseci godišnje i tako do 2032. godine kad će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti kao muškarci.

Nova pravila važe i ukoliko građani žele da idu u prevremenu penziju, a promena se odnosi i na muškarce i na žene. Od 1. januara 2023. godine muškarci će u prevremenu penziju moći da idu sa ravno 60 godina života i 40 godina staža. Kod žena će takođe biti potrebno 40 godina staža, ali nešto manje godina života - 59 godina i šest meseci.

Potreban staž ostaje isti. Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža bez obzira na starost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: