Biz - B92.net

Nikad lakše prijaviti nekog za utaju poreza u Srbiji: Ufotkate telefonom i pošaljete anonimno

Preko besplatne aplikacije za pametne telefone "Poreski alarm" građani mogu da uočenu poresku nepravilnost brzo i lako prijave.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, GaudiLab
Ilustracija: Depositphotos, GaudiLab

Luksuz sa skromnim primanjima? Kreće provera - ko ne dokaže poreklo imovine...

Tri najbogatija čoveka na svetu ove godine neće platiti porez

"Da plate 'pravi' porez, a ne da traže pare"

To je danas saopštila Poreska uprava Srbije.

Aplikacija je za android i ajfon uređaje, a prijava se podnosi unošenjem podataka ili slike privrednog subjekata odnosno uočene nepravilnosti. Korisnik aplikacije može izabrati hoće li prijavu podneti anonimno ili se identifikovati.

Navodi se da je moguće prijaviti pre svega neizdavanje fiskalnih računa, obavljanje neregistrovane delatnosti i angažovanje neprijavljenih radnika, kao i druge poreske nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata.

Kako se ističe,korisnici automatski dobijaju elektronsko obaveštenje o uspešnom podnošenju prijave, koja je odmah po podnošenju vidljiva i u sistemu Poreske uprave.

"Poreska uprava Republike Srbije će u slučaju osnovanosti i potpunosti podnete prijave, preduzimati mere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i sankcionisati svako ponašanje koje nije u skladu sa poreskim propisima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će podaci dobijeni posredstvom aplikacije, uz korišćenje razvijenih alata za obradu podataka i adekvatnu primenu analize rizika, doprineti većoj efikasnosti sistema kontrole poreskih obveznika.

Aplikacija "Poreski alarm" razvijena je u projektu "Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama" koji sprovode Poreska uprava, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.

Građani nepravilnosti i dalje mogu prijavljivati posredstvom internet-portala "Poreski alarm" koji je aktivan već šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.