Vesti -

Niče iz pepela, snabdevaće 30.000 domova. B92.net otkriva: Kako napreduje vetropark Kostolac

U Srbiji "niče" novi energetski objekat – vetropark Kostolac. Biće završen u septembru 2024, a celokupno priključenje na mrežu biće tokom početka 2025. godine.

Izvor: B92.net / Jakša Jovović
Podeli
Foto: B92.net/J.J
Foto: B92.net/J.J

Vetropark će činiti 20 vetrostubova snage 3,3 megavata, sveukupne snage 66 megavata.

Planirana godišnja proizvodnja vetroparka Kostolac biće 184 miliona kilovat-časova godišnje, dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom oko 30.000 domaćinstava.

"Ovo je prvi objekat ovakvog tipa u istoriji EPS-a. Prvi put gradimo vetropark. Projekat nije u potpunosti homogen - realizuje se na četiri različite lokacije", kazao je Predrag Đorđević, rukovodilac programa projekata EPS. Vetropark će se, naime, prostirati na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik.

B92.net nalazi se na terenu gde se trenutno izvode pripremni radovi. Vetropark Kostolac će "nići iz pepela" na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta istoimene termoelektrane i kopova.

Đorđević je naveo da isporuka glavne opreme kreće u januaru i da će trajati četiri ipo meseca.

Vek trajanja ovakvog energetskog objekta može biti i 25 godina do prvog generalnog remonta.

Sami vetrogeneratori biće visoki 179 metara. Stub će biti visok 117 metara na čijoj je kruni vetrogenerator, pa razliku od 62 metra čini veličina lopatice.

Detalji projekta

Ilustracija: Shutterstock/WINDCOLORS
Ilustracija: Shutterstock/WINDCOLORS

Predviđena je i izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže, kao i saobraćajnica.

Završena je izgradnja četiri interne pristupne saobraćajnice, a u toku je dobijanje neophodnih dozvola za priključke na državne puteve.

Projekat se finansira iz kredita KfW banke u vrednosti od 80 miliona evra i realizuje u skladu sa strateškim ciljevima države u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji u Republici Srbiji. EPS su odobrena dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona evra od WBIF.

Ugovor za pružanje konsultantskih usluga na projektu je potpisan sa konzorcijumom Fichtner GmbH & Co. i Energoprojekt Entel AD. Ugovor za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog postrojenja sa konzorcijumom Siemens Gamesa Renewable Energy A/S Danska i Siemens Gamesa Renewable Energy Beograd, potpisan je u aprilu 2022. godine. Vrednost ugovora je 103,7 miliona evra, dok je u decembru 2020. godine potpisan ugovor od 3,2 miliona evra sa konzorcijumom Ekstra Auto Transport/CIP Beograd za izgradnju internih saobraćajnica i priključaka na državne puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.