Biz - B92.net

NBS izmenila propise: Učešće u kreditu za prvi stan smanjeno na 10 odsto

Beograd -- Narodna banka je na sednici IO održanoj 11. juna 2020. usvojila Odluku o dopunama Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Piter2121
Foto: Depositphotos/Piter2121

Time su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana, saopšteno je iz kabineta guvernera.

Povodom usvojenog propisa guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila: "Relaksacijom propisanog limita Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit. Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita".

U skladu sa novim propisom, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 odsto).

Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.