Srbija

Utorak, 05.12.2023.

10:03

NBS: Internet kupovina u Srbiji sve popularnija

Na internet sajtovima domaćih trgovaca u trećem tromesečju izvršeno je više od 9,3 miliona kupovina, čija vrednost dostiže 27,3 milijarde dinara.

Izvor: Tanjug

NBS: Internet kupovina u Srbiji sve popularnija
Ilustracija: Shutterstock/fizkes

To je objavila Narodna banka Srbije navodeći da je internet kupovina u Srbiji sve popularnija.

Kako je navedeno, znatan rast broja dinarskih transakcija građana preko internet sajtova u trećem kvartalu od 27,72 odsto i vrednosti od 35,86 odsto u odnosu na isti period prethodne godine ukazuje na to da popularnost kupovine robe i usluga preko interneta, karticama i elektronskim novcem nastavlja da raste.

U pomenutom periodu ukupno je bilo 10 miliona takvih transakcija.

Kada je reč o plaćanjima na stranim internet sajtovima, ako se posmatraju odabrane valute, u evrima je porastao broj transakcija za 61,55 odsto (2,7 miliona naspram 1,7 miliona plaćanja) u odnosu na treće tromesečje 2022. godine, dok je njihova vrednost veća za 43,61 odsto (147,6 miliona naspram 102,8 miliona evra).

Slično, broj plaćanja u američkim dolarima na internetu porastao je za 68,09 odsto (1,8 miliona naspram 1,1 milion plaćanja), dok je njihova vrednost veća za 36,86 odsto (44,3 miliona naspram 32,4 miliona dolara) u odnosu na treće tromesečje 2022. godine.

Ukupan broj transakcija kupovine robe i usluga karticama i elektronskim novcem na internetu u svim valutama iznosi 14,8 miliona, što je za 36,72 odsto više nego u trećem tromesečju 2022. godine.

Posmatrani podaci ukazuju na to da građani Srbije pretežno kupuju na domaćim internet prodavnicama i da se navedeni uzlazni trend nastavlja iz godine u godinu.

NBS napominje da se u skupu podataka ne nalaze kupovine kod kojih se plaćanje vršilo pouzećem robe, s obzirom na to da centralna banka ne raspolaže pomenutim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: