Vesti -

Mora da odleži najmanje tri godine: Borko otkriva tajnu rakije koja je među najboljim na svetu

Da se srpska žestoka pića visoko kotiraju na eminentnim svetskim rang-listama odavno je poznato, stoga prestižna priznanja ni ove godine nisu izostala.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Taste atlas" je objavio listu najboljih žestina na svetu, a od četiri srpska pića, dva su završila u top-10.

Viljamovka je zauzela lepo šesto mesto, a odmah iza nje na sedmom je dunjevača.

Visoko pozicionirana viljamovka prava je kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest i po hektara i ima oko 5.000 stabala.

"Na viljamovci treba voditi računa i o rodu ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ne vodimo računa, može doći do toga da rod ne bude prikladan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi, jer svakom treba posebna nega, kao detetu", kaže za Rinu Borko Karadžić.

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnjom rakije koja je dostigla veliku slavu. Mada, i pre eminentnog časopisa, Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

"Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mlađa od tri godine i obišla je sve kontinente, nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu", dodaje Borko Karadžić.

Svim proizvođačima je drago da je rakija od kruške viljamovke, osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada redovno dobija i ova svetska.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.