Moćni "Lazanski" privukao najviše pažnje: Sve o oklopnim premijerama sajma naoružanja

Na Partneru 2021. Ministarstvo odbrane Srbije i kompanija Jugoimport-SDPR prikazali su 150 sistema naoružanja i vojne opreme (NVO), od kojih 16 premijerno

Srbija

Izvor: Tango Six

Petak, 22.10.2021.

16:58

Moćni
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/nr

Nesumnjivo da je najveću pažnju na ovogodišnjem sajmu privuklo prvo prikazivanje novog proizvoda srpske vojne industrije, oklopnog vozila točkaša odnosno borbenog vozila pešadije (BVP) točkaša konfiguracije 8×8 nazvano Lazanski koje je prethodno nosilo ima Dušan, a u medijima se pominje i naziv Lazar 4.

Iako se pojavila informacija da je Lazanski nova verzija Lazara, na osnovu onoga što smo videli, pročitali i čuli, ipak je reč o gotovo sasvim novom vozilu, piše Tango six. Tako Lazanski u odnosu na Lazara između ostalog, ima veću masu, sasvim novo hidro-pneumatsko vešanje, šasiju, motor, telo od zavarenog čeličnog oklopa, dodatni oklop od keramike, novu opremu i što je najviše upadljivo, rusku kupolu sa topom velikog kalibra.

Jugoimport SDPR predstavlja Lazanskog kao "najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo na kome su integrisani visokokvalitetne komponente svetske klase, potom posebnih materijala i tehnologija, i da ga sve to čini konkurentnim sličnim vozilima vrhunskih svetskih proizvođača".

U zavisnosti od konfiguracije odnosno opremljenosti, bruto masa vozila može biti od 26 do 36 tona, dužina je 8 m, širina 3,2 m, visina 2,6 m. U relativnoj prostranoj transportnoj kabini može da preveze do 13 opremljenih vojnika koji u vozillo ulaze preko rampe sa hidrauličnim pogonom, a dva reda sedišta (inače izraelske proizvodnje) su okrenuta jedan prema drugom. Za osmatranje, tročlana posada (vozač, nišandžija i komandir) ima na raspolaganju 6 kamera koje pokrivaju vidno polje od 360 stepeni, posada i vojnici komuniciraju preko interfonskog sistema, a video sistem se sastoji od 10-inčnih i 12-inčnih prikazivača.

Ono što se ističe je njegova zaštita. Balistička ide od nivoa 5 do nivoa 6 po standardu STANAG 4569 odnosno od zaštite od granata kalibra 25 mm sa svih strana do zaštite od granata 30 mm spreda. Zvanično je rečeno da su ove karakteristike oklopa verifikovane na ispitivanjima u Nemačkoj i Izraelu. Kada je reč o protivminskoj zaštiti tu su nivoi 4a i 4b odnosno zaštita od mina sa do 10 kg TNT, a trup ima dno u obliku latiničnog slova V.

Pogonsku grupu, koja se nalazi sa desne strane prednjeg dela vozila, čini motor Caterllpilar C13 snage 711 KS koji je uparen sa šestostepenim automatskim menjačem Allison 4000SP.

Posebna poslastica je daljinski upravljiva borbena stanica (DUBS) AU-220M ruskog proizvođača Burevestnik čija masa iznosi 3250 kg, a prečnik montažnog prstena je 1740 mm. Zaštita kupole je sa svih strana na nivou 3 po STANAG 4569 (zaštita od 7,62 mm) i nivo 5 što se tiče prednjeg luka kupole koji prema tome štiti od zrna kalibra 30 mm (na daljini od 500 m projektilom AP ili APFSDS). DUBS omogućuje otkrivanje i identifikaciju ciljeva, nišanski sistem ima termovzijski i televizijski kanal, laserski daljinomer i nezavisnu stabilizaciju vidnog polje u dve ose. Opseg pokretanja po pravcu je 360 stepeni, po elevaciji -5 do +60 stepeni.

Osnovno naoružanje je automatski top kalibra 57 mm sa 80 granata, brzine gađanja od 80 granata u minuti, maksimalni domet je do 14,5 km po daljini i 7,5 km po visini. Od zvaničnika su izneseni i neki zanimljivi podaci o mogućnostima granata topa, tako na daljini od dva km može da probije 80 mm, a na daljini od jednog kilometra 100 mm čelika. Osim ovog teškog topa vozilo je naoružano i sa spregnutim mitraljezom 6P7K kalibra 7,62 mm sa borbenim kompletom od 500 metara.

Svakako da je na Partneru prikazan demonstrator koji će postati prototip i da se zvanično ne znaju baš svi detalji. Očekuje se da će vozilo od opreme imati i sistem ABHO zaštite, inercijalni navigacijski sistem, protivpožarni sistem i klima uređaj. Od predstavnika Jugoimporta moglo se čuti da je cena ovog vozila dva do dva i po miliona evra.
Lazanski zvezda sajma; Foto: Printskrin, Instagram/avucic
Nove varijante Lazara III

Oklopno borbeno vozilo točkaš Lazar III uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije 2018. godine. Do tada je u jedinice stiglo prvih 6 primeraka, a marta ove godine potpisan je i novi ugovor za nabavku dodatnih vozila. Prilikom obilaska izložbe na sajmu ministar odbrane dr Nebojša Stefanović rekao je u razgovoru sa predsednikom Srbije da je do danas isporučeno 18 vozila, a ostalo je da se u jedinice stigne još 12.

Nakon toga, ministar je najavio i da će sledeća serija ovih vozila biti u novoj varijanti sa oznakom Lazar III A1 koje, u suštini predstavlja borbeno vozilo pešadije (BVP). Lazar III sigurno predstavlja napredak u opremanju pešadijskih bataljona, ali se može reći da će tek verzija III A1 u potpunosti zadovoljiti potrebe jer će imati mnogo bolje naoružanje i balističku zaštitu, kao i još neka poboljšanja.
Na Lazar III A1 postavljena je daljinski upravljiva borbena stanica 32V01, takođe ruskog proizvođača Burevestnik. Stanica ima masu do 1,5 tone, prečnik ležaja za montažu 1350 mm, polje dejstva naoružanja je 360 stepeni po pravcu i -10/+60 stepeni po elevaciji.

Naoružanje čine automatski top 2A42 kalibra 30×165 mm dometa do 4 km sa borbenim kompletom 100 do 200 granata, a tu je i spregnuti mitraljez 6P7K 7,62 mm daljine gađanja do 1,5 km sa borbenim kompletom 1000 metaka. Nišanski sistem čine televizijski i termovizijski nišan sa laserskim daljinomerom.

Na sajmu se od zvaničnika industrije još moglo čuti da će Lazar III A1 imati drugačiji raspored sedenja i da će to biti kao u BVP Lazanski. To bi značilo da će verovatno vozilo ostati bez puškarnica, što potvrđuje i informacija da će vozilo imati povećanje nivoa zaštite. Osim toga biće ugrađen i sistem video nadzora sa kamerama. Isporuka prvih vozila trebala da krene već sledeće godine.
Druga nova varijanta Lazara III jeste verzija za borbenu podršku pešadije Lazar III P sa daljinski upravljivom borbenom stanicom DUBS 30/2 čije naoružanje čini dvocevni top kalibra 30 mm (30×210 mm) sa čuvenog čehoslovačkog protivavionskog topa M53/59 Praga kao i 4 višenamenske vođene rakete NOVA 145.

Masa DUBS 30/2 je dve tone, na njoj je montiran optoelektronski sistem za upravljanje vatrom koga čine termovizijska i televizijska kamera i laserski daljinomer, način pokretanja je električni, polje dejstva po pravcu 360 stepeni, po elevaciji -7/+50 stepeni, top ima dva automata i automatski punjač, borbeni komplet je 220 granata, početnu brzinu zrna 1000 m/s, brzinu gađanja 900 granata u minuti.

Nova domaća višenamenska raketa NOVA 145 namenjena je za uništavanje širokog spektra ciljeva, od tenkova, oklopnih vozila, utvrđenja, komandnih centara, niskoletećih i sporoletećih vazduhoplova. Ima masu od 26 kg (sa kontejnerom 35 kg) kalibar je 145 mm, kumulativna bojeva glava istog kalibra ima masu 6,4 kg, probojnost 1000 mm homogene čelične ploče zajedno sa eksplozivno-reaktivnim oklopom.
Što se tiče vođenja, preko rakete je moguće zahvatiti cilj pre lansiranja na daljinama od 500 m do 5 km, a posle lansiranja putem radio veze na daljinama od 500 m do preko 8 km. Raketa se na srednjem delu putanje vodi preko inercijalnog navigacijskog sistema, a u završnoj fazi tu je TV ili IIR glava za samonavođenje. Na sajmu su ove rakete, osim na Lazaru III P viđene montirane i na borbenom oklopnom vozilu Miloš M-16 (takođe 4 kontejnera). Od prisutnih predstavnika namenske industrije moglo se čuti da se uvođenje u naoružanje rakete NOVA 145 može očekivati 2023. godine.
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/nr
Nove borbene stanice i još tipova oklopnjaka za Vojsku Srbije

Od drugih važnih eksponata vezano za oklopna sredstva treba istaći novu domaću stabilisanu daljinski upravljanu borbenu stanicu namenjenu za modernizaciju borbenih vozila pešadije M-80A. Osnovna namena ove DUBS je onesposobljavanje i uništavanje pojedinačnih i grupnih pešadijskih ciljeva i lako oklopljenih vozila na daljinama do 1200 m. Masa DUBS 30 mm je 1,6 tona, dužina sa topom 3,85 m, bez topa 1,95 m, širina 1,75 m, visina 1,5 m, visina van vozila 0,95 m.

Naoružanje čini top M12 kalibra 30 mm (30×173 mm) maksimalnog dometa 3000 m sa borbenim kompletom od 150 granata, potom spregnuti mitraljez M86 kalibra 7,62 mm maksimalnog dometa 800 m sa borbenim kompletom od 700 metaka, zatim bacač granata BGA M93 kalibra 30 mm maksimalnog dometa 1500 m sa borbenim kompletom od 29 granata, a tu su i dve radio-komandno vođene protivoklopne rakete Maljutka 2T5 dometa 5 km probojnosti 750 mm oklopa.

Osmatračko-nišanski sistem čine dnevna i termovizijska kamera kao i laserski daljinomer. Otrkivanje cila moguće je na daljinama do 20 km, prepoznavanje na 7 km i identifikacija na 4 km. Pokretanje borbene stanice je električno ili ručno, opseg pokretanja po pravcu je 360 stepeni, po elevaciji -5/+45 stepeni.

Prikazana je takođe još jedna nova interesantna kupola odnosno DUBS koja ima istu namenu kao gore pomenuta DUBS 30 mm, ali je umesto topa M12 kalibra 30 mm primenjen top M55 kalibra 20 mm, dok je ostalo naoružanje identično onom na DUBS 30 mm sa koje je preuzet i osmatračko-nišanski sistem. Masa DUBS 20 mm je 1,35 tona, dužina sa topom 3,1 m, bez topa 1,9 m, širina 1,65 m, visina 1,3 m, visina van vozila 0,95 m. Interesantno da ova DUBS nije stabilisana.

Zanimljivo je i da u serijsku proizvodnju ide oklopni transporter (OT) 4×4 poznat i kao BOV-OT i M-21. Reč je o vozilu nastalo obimnom doradom dobro poznatog protivavionskog oruđa BOV-3, a radovi se izvode u fabrici FAP. OT 4×4 je namenjen za prevoz 10 vojnika (2+8), ima protivminsku zaštitu, oklop pruža balističku zaštitu od zrna kalibra 12,7 mm, a spreda od 20 mm, masa transportera je 13,5 tona, nosivost 1,5 tona.

Pogonsku grupu čini motor Cummings ISB 6.7 EU 3 snage 285 KS, primenjen je automatski sedmostepeni (6+1) menjač Allison 3000, maksimalna brzina je 110 km/h, može da savlada maksimalni uspon od 60%, maksimalni bočni nagib od 45%, vodeni gaz 1500 mm, a autonomija vožnje je 1100 km. Od naoružanja poseduje stabilisanu daljinski upravljivu stanicu sa mitraljezom 12,7 mm.

Novo oklopno vozilo sa oznakom M-20 konfiguracije 6×6 koje spada u MRAP vozila (Mine Resistant Ambush Protected) prvi put je zvanično predstavljeno sredinom juna prošle godine. Njegova osnovna namena je da omogući zaštićeni prevoz pešadije tokom borbenih dejstava, zamišljeno je kao relativno jeftino vozilo (nezvanično je to oko 200000 evra) koje će u pešadijskim jedinicama zameniti obična neborbena vozila za prevoz, odnosno pre svega terenskih vozila – kamiona TAM 110 T7 i TAM 150 T11.

Baziran je na kamionu FAP 2228, prototip je proizveden u preduzeću ‘’Zastava TERVO’’ iz Kragujevca. Pored tri člana posade može da prevozi do 9 vojnika, ukupna borbena masa je 22 tone, dužina vozila je 7,21 m, širina 2,62 m, visina sa borbenom turelom 3 m. Vozllo može da savlada maksimalni uzdužni nagib od 60 stepeni, maksimalni bočni nagib 35 stepeni, prednji i zadnji prikazni uglovi su 37/62 stepena, autonomija kretanja na putu je 700 km, ban puta 500 km, dubina gaza 1 m.

Osnovni nivo balističke zaštite odgovara nivou 3 (STANAG 4569), Osnovni nivo protivminske zaštite je STANAG 4569 nivo 3a i 3b što znači da štiti posadu od mina sa 4 do 6 kg TNT. Naoružanje čini mitraljez 12,7 mm koji se nalazi u poluotvorenoj tureli, a umesto turele može biti postavljena daljinski upravljiva borbena stanica sa mitraljezom 12,7 mm ili sa mitraljezom 7,62 mm i bacačem granata kalibra 40 mm.

Treba napomenuti da je za razliku od prvog prototipa koji je imao motor snage 280 KS, drugi prototip dobio motor Cummings snage 340 KS kao i automatski menjač Allison, i da je balistička zaštita podignuta na nivo 4 standadra STANAG 4569 što pruža zaštitu od kalibra 14,5 mm. Prema zvaničnim podacima fabrike FAP, do kraja ove godine Vojsci Srbije bi trebala biti predata nulta serija sa 10 vozila M-20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: