Biz - B92.net

Ministar upozorio: Ko namerno ošteti vozove "Soko" – preti mu kazna od osam godina zatvora

Beograd -- Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izdao je oštro upozorenje.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: MGSI
Foto: MGSI

Naime, ministar je je upozorio sve one, koji uništavaju infrastrukturu brze pruge do Novog Sada i imaju nameru da oštete brzi voz "Soko" da im preti kazna do osam godina zatvora.

Posle najnovijih incidenata, kamenovanja Sokola i postavljanja barijere na pruzi Beograd Novi Sad, ministar Momirović naglašava da će svi oni koji svesno uništavaju železničku infratsrukturu i imaju nameru da ugroze živote radnika i putnika, biti identifikovani i kažnjeni u skladu za zakonom, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Pripadnici MUP-a Republike Srbije, u saradnji sa kompanijom Srbija voz i MGSI, priveli su osobe koje su kamenovale 'Soko' voz i oštetile ga. Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad. Ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja, te će stoga predstavnici ministarstva, "Infrastrukture železnice Srbije" i "Srbija voza" u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima učiniti sve da se lica identifikuju i zakonski procesuiraju", rekao je ministar Momirović.

Foto: MGSI
Foto: MGSI

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i da čuvaju vozove i imovinu Republike Srbije, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

"Vozovi kao i železnička infrastruktura pripadaju svima nama i jedino ih domaćinskim odnosom možemo sačuvati. Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog Sektora i molimo sve građane da se domaćinski odnose prema železničkoj infrastrukturi i državnoj imovini", apeluje Momirović.

Foto: MGSI
Foto: MGSI

MGSI saopštava da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.